17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Postavka “Oprez. Ubijaju žene” održana u Narodnom pozorištu Tuzla

U okviru obilježavanja „16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“ 25.11.2023. godine nevladine organizacije, aktivisti/ce, građani/ke Tuzlanskog Kantona a u svrhu ukazivanja na društveni problem nasilja nad ženama u BiH od 12 do 14 sati u Narodnom Pozorištu Tuzla organizovale su postavku pod nazivom „Oprez. Ubijaju žene.“

Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama u BiH od 2017. godine skoro 70 žena je ubijeno od strane njihovih trenutnih ili bivših partnera. U zadnjoj godini od 7 žena koje su ubijene, 2 su ubijene pred svojom djecom, 5 ih je ubijeno u svom domu, 1 na radnom mjestu i 1 u kući u kojoj se sakrivala od svog ubice.

Od 2017. godine skoro 70 muškaraca je ubilo skoro 70 žena. 70 muškaraca, počinitelja koji su nečiji očevi, sinovi, braća, kolege … U zadnjoj godini 7 muškaraca je počinilo ubistvo svoijh partnerica pištoljima, lovačkim puškama, sjekirom i golim rukama.

Većini ovih ubistava prethodilo je učestalo zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanje kao i prijave policiji. Nisu bile zaštićene. Za razliku od drugih vrsta ubistava, ubistva žena su povezana sa opštim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama.

“Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da se uložilo u dugotrajnu i stvarnu resocijalizaciju (psiho-scoijalni tretman) svih počinitelja? Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da postoji dosljedna primjena nulte tolerancije na rodno zasnovano nasilje? Koliko se ovih ubistava moglo spriječiti da se počinitelji kažnjavaju u okvirima zakonskih maksimuma, a ne uslovno i minimalno?”, rečeno je tom prilikom.

Vezane vijesti

TUZLA