15 C
Tuzla
13.06.2024.

Prijem u čast Davida Coultharda jednog od najvećih britanskih vozača bolida

Danas su britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly, i načelnik općine Stari Grad, Irfan Čengić, bili domaćini prijema u čast Davida Coultharda, jednog od najvećih britanskih vozača bolida ikada, proslavljajući tako zajedno Sedmicu Velike Britanije. David Coulthard će učestvovati na Red Bull Showrun Sarajevo u nedelju, 9. juna.

“Čast mi je poželjeti dobrodošlicu u Rezidenciju Britanske ambasade jednom od najvećih imena britanske Formule 1, Davidu Coulthardu. Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu, slavnu istoriju automoto sporta i naša automoto industrija stoji iza brojnih svjetskih tehnoloških dostignuća,” rekao je ambasador Reilly.

Od prve utrke u Silverstoneu prije više od 70 godina, Ujedinjeno Kraljevstvo je sada domaćin brojnih takmičenja Formula 1 Svjetskih prvenstava, Grand Prix te drugih takmičenja. Ujedinjeno Kraljevstvo je baza mnogih F1 timova, dok je Silverstone Grand Prix jedna od najprestižnijih utrka F1 na svijetu. Više Grand Prix bolida se proizvede u Britaniji nego u ijednoj drugoj zemlji a tokom posljednjih sedam decenija Ujedinjeno Kraljevstvo je osvojilo više naslova nego ijedna druga nacija, što svjedoči o napretku industrije automoto istraživanja i razvoja u ovoj zemlji.

Putem inovacija, izvrsnosti proizvodnje i naše visoko kvalifikovane radne snage, britanska F1 preobrazila je globalnu automoto industriju što se održava i na druge industrije poput zdravstva i infrastrukturu, a taj proces će se nastaviti i u narednim decenijama.

Vezane vijesti

TUZLA