12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Primorac: Ulagati u tijela za akreditaciju radi djelotvorne podrške budućnosti globalne trgovine

Direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine Dražan Primorac izjavio je danas u Sarajevu da je potrebno kontinuirano ulagati u razvoj i jačanje kapaciteta državnog tijela za akreditaciju kako bi se osigurala djelotvorna podrška budućnosti globalne trgovine putem akreditacije.

Na pres-konferenciji povodom obilježavanja Svjetskog dana akreditacije o temi “Akreditacija: Podrška budućnosti globalne trgovine”, Primorac je pojasnio da je akreditacija nepristrasan i objektivan proces, ujednačen u svijetu, koji provodi treća strana i koji nudi najjednostavniji, najtransparentniji i najprihvaćeniji način osiguravanja vjerodostojnih i pouzdanih rezultata ocjenjivanja usklađenosti.

– Standardi, mjeriteljstvo i akreditacija pružaju osnovu za globalnu trgovinu tako što smanjuju troškove transakcija i osiguravaju zajedničke referentne tačke. Oni daju pasoš povjerenja koji osigurava cirkulaciju roba i usluga između zemalja bez potrebe za dodatnim ispitivanjem, inspekcijom, certifikacijom, validacijom ili verifikacijom u zemlji uvoznici – naveo je Primorac.

Precizirao je da je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine na dobrovoljnoj osnovi u proteklih 21 godinu svoga postojanja akreditirao 180 tijela za ocjenu usklađenosti, među kojima 37 laboratorija za ispitivanja hrane, vode, duhana, poljoprivrednih proizvoda, tla i mineralnih đubriva i dva certifikacijska tijela za sjeme, žito i sadni material, te 15 laboratorija i tri certifikacijska tijela za ispitivanje u građevinarstvu.

Primorac je naglasio da akreditacija ne samo da podržava globalnu trgovinu u Bosni i Hercegovini već i doprinosi jačanju povjerenja u domaće tržište, jer kada organizacije posjeduju akreditaciju to pruža potrošačima sigurnost da će dobiti proizvode i usluge koje su testirane i certificirane prema međunarodnim standardima, što jača povjerenje potrošača u domaće proizvode i usluge, potiče domaću potražnju i podupire rast domaće privrede.

– Ulaganje u akreditaciju ne samo da će pomoći bosanskohercegovačkim organizacijama da postanu konkurentnije na globalnom tržištu već će također doprinijeti jačanju povjerenja među trgovinskim partnerima i potrošačima. Kroz akreditaciju, Bosna i Hercegovina može poboljšati svoj ugled i postati poznata kao pouzdan izvor visokokvalitetnih proizvoda i usluga – rekao je Primorac.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO