21.7 C
Tuzla
31.03.2023.

Pripadnici GSS –a Tuzla svečano dočekani po povratku iz Turske

Trojica pripadnika Gorske službe spašavanja Tuzla nakon misije spašavanja nastradalih u zemljotresima u Turskoj vratili su se kućama. Jedan od njih je i Jasmin Jahić. Neke slike zauvijek će ostati u njegovom sjećanju.

Kada dođete u neki kvart gdje svi stoje pored srušenih zgrada, porodice i očekuju da će se neko izvući iz toga i gledaju u vas kao u nekog ko će napraviti neko čudo.“ kaže Jasmin Jahić, član Gorske službe spašavanja Tuzla.

Jasminov odlazak u misiju spašavanja najteže je pao njegovoj majci.

“Nisam mogla, Sve sam plakala. Kad me nazove, ja hoću crknuti. Kaže mama, nemoj plakat, ali ne može se.“ ističe Sadeta Jahić, Jasminova mama.

Slike užasa koji je pogodio Tursku i Siriju pamtit će i Alen Salihović. Član Gorske službe spašavanja Tuzla postao je sa ciljem da pomogne onima kojima treba pomoć, ali nikada se nije nadao da će imati priliku svjedočiti prizorima koje je u tih desetak dana vidio. Novu snagu davao je pronalazak živih osoba u ruševinama.

Da ti još više nade da nastaviš u istraživanju gdje se ta osoba nalazi i zadesilo nas je i našli smo par osoba. Jednostavno dole je vrijeme važno, svaka minuta i svaka sekunda i što više vrijeme odmiče to je gore unesrećenim“ kaže Alen Salihović, član Gorske službe spašavanja Tuzla.

Alena je po povratku u domovinu dočekala porodica.

Baš mi je drago i ponosna sam što mi je brat.“ poručila je Amila Salihović, Alenova sestra.

I Emil Isaković bio je dio tima Gorske službe spašavanja Tuzla koja je među posljednjima napustilaTursku.

Bili smo sa našim timom gdje smo svi bili kao porodica i bilo nam je drago da učestvujemo i pomognemo i bili smo sigurni u sebe zato što vjerujemo jedni drugima. Stvarno smo dali sve od sebe i psi su nam puno pomogli. Mi smo imali tri psa Šmekija, Atosa i Elu, potražni psi koji su uradili veliki dio posla“ kaže Emil Isaković, član Gorske službe spašavanja Tuzla.

Osim što je član Gorske službe spašavanja, Jasmin Jahić je i komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla. Njegove kolege ponosne su što u svojim redovima imaju nekoga poput Jasmina. Pored toga, smatraju da iz ovakvih situacija kao što je zemljotres i prirodne nepogode možemo mnogo toga naučiti.

Vrlo smo ponosni na njihov angažman u svrhu spašavanja ljudi i to nam stvara jednu obavezu da se od ovog momenta pripremamo za neke stvari koje nas mogu zadesiti u bilo kojem momentu”  kaže Jasmin Habul, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla

Iako je pomoć u vidu potrage na terenu završena, Turska će još dugo trebati pomoć svih, pa i naše zemlje.

To stanovništvo nema ništa. Oni su imali sve, sada nemaju ništa. Oni su na ulici, u nekom šatoru, djeca se igraju na ulici sa autićima, ali bukvalno nemaju ništa.“ ističe  Jasmin Jahić, član Gorske službe spašavanja Tuzla.

Timovi za spašavanje iz cijelog svijeta napustili su Tursku nakon što je Uprava za katastrofu i upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) objavila da su akcije potrage i spašavanja završene, osim u Kahramanmarašu i Hataju.

POSLJEDNJE DODANO