15 C
Tuzla
20.04.2024.

Privrednici iz TK mogu aplicirati na više javnih poziva sa nivoa FBiH

Privrednici u Federaciji BiH sve više pokazuju interes za korištenjem obnovljivih izvora energije u svojim firmama. U posljednje vrijeme, na stotine njih iskoristilo je programe Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, koje im nudi poticaje za kupovinu električnih automobila, ali i za korištenje solarne energije.
“Privatne firme mogu uzeti dva automobila, fizičke osobe jedan. Mi im participiramo pet, sedam ili 10 hiljada u zavisnosti od toga koje je tačno vozilo. Dodatno smo u Union banci strukturirali jedan dio sredstava za firme koje žele na svojim prostorima napraviti solar za svoje potrebe”, kazao je Stipo Buljan, sekretar u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH.
A takvih je u posljednje vrijeme mnogo. Na javni konkurs koji je otvoren početkom jula, do sada se prijavilo oko stotinu firmi koje žele koristiti poticaje ministarstva. Upravo ovi programi, ali drugi, koje nude i ostala ministarstva u Federaciji, predstavljeni su privrednicima u Tuzlanskom kantonu. Interes privrednika, ali i lokalnih zajednica bio je veliki.
“Grad Srebrenik i u ranijem periodu pokušava da zajedno sa svojim privrednicima koji vuku razvoj Srebrenika da sarađuje i koristimo sve prilike kako bismo pomogli svojoj privredi da dođe do sredstava kako iz stranih tako i naših fondova”, rekao je Adnan Bjelić, gradonačelnik Srebrenika.
Veliki interes vlada i za programima podrške iz oblasti poljoprivrede. U odnosu na prošlu godinu, Resorno federalno ministarstvo je izdvojilo 50 posto više sredstava za poticaje u poljoprivredi.
“Prije svega poljoprivredna proizvodnja i to animalna i biljna i tu je povećanje podsticaja između 20 i 25 posto, onda kapitalne investicije i tu je povećano, a naročito je stavljen fokus na prehrambenu industriju”, kazao je Mirsad Ubanjić, predstavnik Privredne komore FBiH.
“Od danas sigurno ne možemo reći da nismo informisani, sad je samo do nas koliko ćemo uspjeti izvući tih sredstava iz tih programa”, istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore.
Kada su u pitanju programi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te ministarstva poljoprivrede, većina ih je otvorena skoro do kraja ove godine.

Vezane vijesti

TUZLA