20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Renaud-Basso: EBRD će podržavati privatni sektor, infrastrukturu i ‘zelenu tranziciju’ u BiH

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso izjavila je danas da će ta institucija u BiH nastaviti podržavati razvoj privatnog sektora, infrastrukturne projekte i “zelenu tranziciju”.

Nakon obilaska tunela Ivan na autoputu Koridora Vc, koji je otvoren u oktobru 2022. godine, Renaud-Basso je podsjetila da je EBRD dosad investirao u BiH sa oko tri milijarde eura.

– Zadovoljstvo mi je što imam priliku da budem ovdje i vidim konkretno na terenu šta su EBRD, Evropska unija i druge međunarodne institucije finansirale i implementirale – istakla je Renaud-Basso.

Navela je da EBRD u BiH prepoznaje zdrav privatni sektor sa malim i srednjim preduzećima koja se mogu razvijati, važnost završetka Koridora Vc za ekonomski razvoj, te “zelenu tranziciju” i dekarbonizaciju privrede kao prioritete koje vrijedi podržavati.

Dodala je da je održala korisne sastnake s predstavnicima vlasti na kojim su razmatrani glavni prioriteti i budući planovi.

– Vrlo sam zadovoljna zbog napretka BiH ka članstvu u EU u smislu odobrenog kandidatskog statusa, što je vrlo pozitivan razvoj situacije i EBRD će podržavati zemlju u provedbi reformi i u investicijama – naglasila je Renaud-Basso.

U pratnji predsjednice EBRD-a bio je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler koji joj je zahvalio na posjeti u važnom trenutku kada imamo priliku da krenemo brže da djelujemo.

Također, podsjetio je na važnost izgradnje Koridotra Vc koji je velikom većinom finansirala EU povoljnim kreditima i grantovima.

Tunel Ivan i podddionicu autoputa Tarčin-Ivan svečano su otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija prošle godine.

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57.628.570,37 eura bez PDV-a, a finansiran je putem EBRD-a u iznosu 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima EU od 11,4 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

 

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA