12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Savezi općina i gradova FBiH i RS: Više razine vlasti često ne razumiju potrebe lokalnih zajednica

Prva zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza općina i gradova Republike Srpske, pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Europe, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, održana je u srijedu u Neumu.

Na sjednici se govorilo o zajedničkoj suradnji, pravima lokalnih samouprava, mogućnosti suradnje na provedbi projekata te usklađenosti propisa s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

– Nadam se, u suradnji s Kongresom i Vijećem Europe, da će ova dva saveza ubuduće surađivati još češće jer nas povezuju isti problemi koje možemo riješiti na iste načine. Naši zajednički problemi su odnosi s višim razinama vlasti koje ćemo nastojati uspostaviti, posebno primijenjujuću Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja je jedini pravni dokument našeg poslovanja u BiH – rekao je novinarima Hamdo Ejubović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Administrativna uređenja, granice općina i gradova te entiteta unutar BiH su jasne i postoje, rekao je predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić, ali napominje da za probleme i prakse ne postoje granice. Naglašava da je lokalna zajednica u oba entiteta ona koja prenosi sliku vlasti običnom građaninu.

– Smatram da su više razine vlasti te koje u nekim situacijama ne razumiju potrebe nižih razina vlasti. S druge strane, niže razine vlasti, prvenstveno općine i gradovi, prve su eksponirane pred građanima. Mi smo ti kojima ljudi dolaze kada registriraju poduzeće, kada treba izgraditi objekt u poslovnoj zoni, građevinsku dozvolu, kada im treba riješiti problem sa susjedima, kada treba dovesti vodu ili riješiti problem kanalizacije, odnosno sve ono što jeste nadležnost lokalne zajednice – ustvrdio je Ćosić.

Nedostatak financijskih sredstava

Kako kaže, načelnik ili gradonačelnik prva je osoba koja se suočava s tim problemima, dok je najčešći problem, navodi Ćosić, nedostatak financijskih sredstava koje trebaju doći s viših razina vlasti.

– Proračun BiH porastao je za nekih 155 milijuna maraka i čini mi se da su najviše oštećeni lokalni proračuni iz kojih se plaćaju potrebe građana. Ne suprostavljam se Proračunu ili institucijama Bosne i Hercegovine, nego želim reći da mi najbolje prepoznajemo potrebe građana i što je ono što je njima potrebno – naveo je on.

Ćosić je napomenuo da je današnji susret bio prilika za otvorene razgovore kada su sudionici jasno iznijeli ono što je prednost njihove lokalne zajednice, ali i ono što je nedostatak. Izrazio je nadu da će nakon današnjeg sastanka izaći s konkretnim zaključcima.

U lokalnoj vlasti ima puno izazova, rekao je Bernd Vöhringer, predstavnik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Naglašava da se jako puno radi, ali da su gradonačelnici i načelnici uvijek na prvoj crti kada se rješavaju određene krize, što se vidjelo kroz određene nedaće poput pandemije korona virusa.

Istaknuo je ulogu Europske povelje o jedinicama lokalne samouprave, naglasivši da zemlje trebaju potpisati ugovor da će se uskladiti s Poveljom u kojoj postoje određene obveze. Još je istaknuo da Vijeće Europe, ali i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, vrši monitoring svih aktivnosti koje proizilaze iz te Povelje. Napominje da nemaju moć nametanja rješenja, ali svakako imaju savjetodavnu ulogu.

– Naši eksperti također vrše razmjenu praksi i iskustava s predstavnicima vaših vlasti. Jako je važno da se sastajemo, a i dalje ćemo pružati podršku s naše strane – podvukao je Vöhringer.

Na lokalnoj razini su svakodnevne potrebe građana

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Travljanin kazala je kako je lokalna sredina najvažnija jer se tu odvija život i svakodnevne potrebe građana.

– Nama je bitno da, prema članu 6. Povelje o lokalnoj samoupravi, za sve nadležnosti koje se prenose na lokalnu razinu moraju postojati i sredstva, što se u praksi ne događa. To je gorući problem. Jako često se lokalnoj zajednici nameće sve, a za to nema odgovarajućih sredstava – pojasnila je Travljanin.

Na kraju je podvukla da bi za cijelu Bosnu i Hercegovinu lokalna razina trebala biti važna i jedinstvena. Zahvalila je Vijeću Europe koje je prepoznalo značaj navedenih tema.

Zajednički sastanak, na kojemu će ovoga puta sudjelovati lokalni uposlenici koji rade na europskim integracijama u općinama i gradovima i eksperi, ponovno će biti održan u Tesliću početkom idućega mjeseca.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO