15 C
Tuzla
07.06.2023.

SBiH i NES neće učestvovati u formiranju vlasti na nivou BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni evropski savez (NES), dvije od osam koalicionih stranka, neće učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou jer njihovi zahtjevi za nastavkom tog procesa nisu ispoštovani.

Potvrdili su to danas lideri tih stranaka Semir Efendić i Nermin Ogrešević nakon sastanka u Doboju gdje se razgovaralo o nastavku pregovora o implementaciji izbornih rezultata s predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Naroda i Pravde.

Ranije su Ogrešević i Efendić najavili moguće napuštanje koalicije zbog retorike Dodika kao i nedavnog usvajanja Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS kojeg je Ustavni sud BiH stavio van snage 22. septembra.

Efendić je pojasnio da je danas jasno zatraženo povlačenje tog zakona što je bio minimum nakon kojeg bi nastavili razgovore o formiranju vlasti, ali nije bilo spremnosti da se o tome razgovara te su stvari prebačene na “pravni teren”.

Tu je i pitanje četvrtog državnog ministarstva, dodao je. Stranke Osmorke imale su 13 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dok SNSD ima osam, a postignut je dogovor da stranke Osmorke imaju tri, a SNSD četiri ministarstva što za SBiH i NES nije prihvatljivo.

– No o svemu tome se nije ni razgovaralo jer nije bilo interesa da se razgovara o onome što utiče na ambijent provođenja ranije potpisanog koalicionog sporazuma. Ostale stranke imaju mogućnost da nastave njegovu implementaciju – dodao je Efendić.

Ogrešević je dodao da nije bilo prostora kod SNSD-a niti ostalih lidera da se razgovara o nekim pitanjima i dogovore rješenja, naglašavajući da nije bilo saglasnosti o povlačenju zakona kojeg je usvojila Narodan skupština Republike Srpske o državnoj imovini.

– Također, shodno kapacitetu osam stranaka mišljenja smo bili da nam treba pripasti četiri ministarstva u Vijeću ministara BiH, a tu je pitanje ostalih funkcija na nivou agencija na državnom nivou. Jedno od važnijih pitanja bilo je i korištenje bosanskog jezika u RS-u – pojasnio je Ogrešević.

Na pitanje da li će se priključiti Stranci demokratske akcije (SDA) i Demokratskoj fronti (DF) u formiranju vlasti, Ogrešević je kazao da današnja odluka nije donešena s tom namjerom ili proračunato, naglašavajući da su navikli biti opozicija te im to nije ni sada problem.

Sastanku u Doboju prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik kao i njegovi bliski saradnici Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić, Boris Jerinić kao i Denis Šulić te lideri SDP-a, Naroda i Pravde, NES-a i Stranke za BiH Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević i Semir Efendić.

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), SDP-a, SNSD-a i njihovi koalicioni partneri potpisali su ranije dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022.-2026. godina”.

Uime koalicija stranaka HDZ-a BiH, potpisnik dokumenta bio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uime koalicije stranaka koje sa SDP-om čine “Osmorku”, potpis je stavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a uime SNSD-a predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Nakon potpisivanja tog sporazuma imenovana je i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) i to, kaže Efendić, zahvaljujući glasovima svih stranaka Osmorke čiji su dio bili SBiH i NES.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!