15.5 C
Tuzla
13.06.2024.

Sindikat: BiH među državama koje se ne mogu pohvaliti zadovoljavajućim stepenom socijalne pravde

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine saopćio je danas da se na Svjetski dan socijalne pravde BiH, nažalost, i dalje nalazi među državama koje se ne mogu pohvaliti visokim pa čak ni zadovoljavajućim stepenom socijalne pravde.

U saopćenju navode da i dalje živimo u sistemu gdje postoji veoma izražena podjela na superbogate, koji su manjina, i veliku većinu ostalih koji u ovom trenutku jedva sastavljaju kraj s krajem i osiguravaju sebi i svojim najdražim ono najosnovnije za život.

– Na svima nama je odgovornost da uradimo sve što je u našoj moći da kreiramo društvo u kojem će svi uživati jednaka prava i imati jedake mogućnosti da iskoriste svoj potencijal. Posebno su odgovorni oni koji su izabrani i/ili imenovani da kreiraju pravni okvir, programe socijalne zaštite i podrške svima, a posebno privremeno i trajno ugroženim društvenim skupinama i pojedincima – navodi se u saopćenju.

Ističe se da Bosna i Hercegovina može i mora biti društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu.

U Savezu samostalnih sindikata BiH smatraju da ne postoje izgovori zašto nismo ili ne možemo biti društvo socijalne pravde i jednakosti koje se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.

– Kontinuiranim aktivnostima kojima je cilj omogućiti socijalnu uključenost ranjivih skupina građana kroz razvoj sveobuhvatne i pristupačne mreže kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici, a posebno integraciju u odgojno-obrazovne programe za djecu s teškoćama u razvoju, profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, razvoj udomiteljstva, savjetodavnu podršku porodicama, zaštitu mentalnog zdravlja i širenje usluga u zajednici za starije, psihički bolesne i ostale ranjive skupine će se izgraditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva – navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da su Ujedinjeni narodi 2007. godine donijeli odluku da se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde, budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

 

Vezane vijesti

TUZLA