12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Spasioci iz BiH u Turskoj: „Teško je ali mi ne odustajemo“

Živiničanka Sandra Musić, pripadnica FUCZ već sedam dana boravi u Turskoj i zajedno sa svojim kolegama traži stanovnike zarobljene ispod ruševina. Iako emocije vrlo često prevagnu, Sandra ne odustaje i kaže kući se neće vratiti sve dok ima potrebe da pomaže unesrećenima nakon zemljotresa u Turskoj.

Mogu reći da sa ponosom sam možda jedna od rijetkih žena koja danas ima priliku da bude član ovakvih timova. Sa mnom je još jedna kolegica, malo je lakše što je i ona tu, nekako to žensko podupiranje, mada zaista, volje, srca i duše i želje za radom ne nedostaje nijednom našem članu“, kazala je u izjavi za RTV Slon Sandra Musić, pripadnica FUCZ.

Tim u kojem je Sandra jedan je od rijetkih angažovanih u pokrajini Hatay. Rade u smjenama, bez prestanka. Danonoćno se otkopavaju i pretražuju ruševine. Ovaj tim radi na uklanjanju ruševina višespratnice u Hatayu.

Nažalost FUCZ radi na jednom od najtežih terena koji su Hatayu. To su tereni koji su pokriveni višespratnicama. Iza mene se nalazila zgrada koja je imala 13 spratova, tako da je stopa preživljavanja u takvim slučajevima izuzetno niska, mi nažalost nismo imali preživjelih“, kaže Musić.

Sa Sandrom, u timu FUCZ je i Sabahudin Spahović. Priznaje, teško je, emocije su jake, ali su one sada u drugom planu. Najvažnije je pomoći što više. Svi spacioci tima FUCZ osjećaju se dobro, imaju gdje spavati, a imaju i dovoljno hrane.

Mi boravimo u kampu, ovdje su šatori, šatorsko naselje. Tu spavamo i boravimo. Imamo podršku Oružanih snaga Turske, koji nam dopremaju svakodnevno gorivo, hranu. Tu su podigli i naselje za ljude koji su ostali bez krova nad glavom, u toku dana ćemo dobiti i struju od njih. Za sada imamo poprilično dobre uslove“, kazao je Sabahudin Spahović, pripadnik FUCZ.

U Turskoj su i pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske. Kažu svoje srce ostavljaju na terenu kako bi pomogli ovim ljudima, a sreća kada pronađu nekog živog je nemjerljiva, priča nam Nenad Ćuk koji se sa svojim kolegama već danima nalazi u turskom gradu Kahramanmarašu.

Zajedno sa kolegama iz turske agencije AFAD radili smo na traženju preživjelih kao i rješavanju ruševina. Trenutno se nalazimo na lokaciji gdje smo bili jučer gdje smo pronašli 11-godišnju djevojčicu Imren koja je hvala Bogu u dobrom zdravstvenom stanju“, rekao je Nenad Ćuk, pripadnik Civilne zaštite RS.

Kako nam pričaju ovi hrabri ljudi, stanovnici Turske su izuzetno zahvalni na pomoći spasiocima iz svih krajeva svijeta koji ulažu nadljudske napore u pronalasku preživjelih, svjesni da je vrijeme od ključne važnosti.

Stanovnici Turske su prezadovoljni i ponosni na naš rad i ono što činimo ovdje i zaista mogu uputiti riječi hvale, gdje god da spomenete da ste iz Bosne i Hercegovine, oni bi vam dali posljednji komad hljeba, zaista su zahvalni za sve što činimo“, kazao je Spahović.

Osim ljudi, ogromnu ulogu na terenu igraju i psi tragači. Jednim od najboljih pokazao se Atos, pas tragač koji pripada zeničkoj Službi spašavanja. Jučer je Atos bio jedan od najvećih heroja. Svojim jakim njuhom je osjetio da se ispod ruševina nalaze tri žive osobe, što se ispostavilo tačnim. Spasioci su te osobe locirali i sve tri su, nakon sedam dana od potresa izvučene žive ispod ruševina.

Vezane vijesti

TUZLA