30 C
Tuzla
21.06.2024.

Štete od nevremena u Tuzli se tek zbrajaju, mogu li građani dobiti odštete?

Mirno jutro nakon velikog nevremena koje je sinoć pogodilo Tuzlu, čini se kao da ništa nije bilo. A bilo je. Jak vjetar, kiša i grmljavina napravili su velike štete u cijelom gradu. Padalo je drveće, letjeli su krovovi sa kuća, a oštećeni su i mnogi automobili. Građani sinoćnje nevrijeme opisuju kao apokaliptično stanje.

“Imam dosta cvijeća, to je sve nosilo, obaralo, kiša kad je udarila sve je nanijela, spašvala sam koliko se moglo, strašno je bilo, jezivo, pogotovo mi živimo u Vukovarskoj, pri šumi”.

“Bilo je katastrofa, bila kod kone na kafi, ne znam kud ću šta ću, za ovih svojih 57 godina nisam zapamtila ovakvo nevrijeme da je bilo”.

“Padao je led, kiša. Ja nisam imala mnogo štete, jedino na povrću”, pričaju nam građani Tuzle.

Tuzla: Jaki udari vjetra nanijeli štetu na preko stotinu objekata

Ipak, brojni građani su prijavili štete. Civilna zaštita je zaprimila na desetine poziva, a većina ih se odnosi na oštećenje krovova i pad stabala.

“Imamo prijave od građana, preko 50 objekata je dignut krov, crijep ili lim. Oko sedam vozila je stradalo od pada drveća. Što se tiče infrastrukture, utvrdili smo da je oborena jedna ulična rasvjeta u Miladijama kod Titanika kojem je također spao lim”, rekao je za RTV Slon Sead Mustajbašić, Služba civilne zaštite Grada Tuzla.  

Zbog toga su sve službe aktivne od sinoć. Ekipe su na terenu bile gotovo cijele noći, a posao su nastavili i jutros. Osim Civilne zaštite i vatrogasaca, na terenu su i radnici Komunalca, koji su i sinoć i danas uklanjali oborena stabla kako bi sve saobraćajnice i putevi bili prohodni.

“Mi smo sinoć bili u naselju Kolona, gdje smo uklanjali stabla, danas smo na terenu gdje treba i mašinsko reagovanje, treba nam korpa i kran, a ono što možemo bez tih rekvizita radimo, a što ne može bit će aktivirano i u ovih dan dva”, istakao je u izjavi za RTV Slon Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

A građani koji su pretrpjeli štete, čini se, moraju raditi i sami. Iako je broj Civilne zaštite 24 sata dostupan za prijave, konkretnije pomoći, u vidu odštete neće biti.

  “Građani će biti obezbijeđeni o svim zakonskim mogućnostima koje su propisane Zakonima BiH.  -Ima li Grad Tuzla interventna sredstva za ovakve situacije i naknadu štete? U Budžetu nisu planirana sredstva za odštete obzirom da se ne radi o stanju elementarne nepogode, auta koja su oštećena tražit će odštetu od osiguravajućih društava, a za objekte morat će samo da se obezbijede”, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Dok se građani sami ne obezbijede i ne saniraju štetu, morat će i dalje brinuti o zaštiti imovine, jer je FHMZ izdao novo upozorenje za petak i subotu. Ponovo se očekuju jači pljuskovi, praćeni jakim vjetrom i grmljavinom.

Tuzla: Jutro nakon nevremena, službe i građani zbrajaju štete

Vezane vijesti

TUZLA