21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Taboo Show: Volim da se ne bojim

Koliko zaista razumijemo različite aspekte nasilja, šta kad nasilje počinje riječima, jesmo li stvarno svjesni značaja ljudskih prava kao ustavne kategorije, ima li razlike između govora mržnje i diskriminacije manjina i nasilja, pitanja su koja postavljamo u novoj epizodi podcasta Taboo Show.

Od festivala Kvirhana u Tuzli sa ovogodišnjim sloganom „Bujrum slobode“ preko izložbe „Čestitke: sramite se“ pa sve do 22. juna kroz „Mjesec ponosa“ razgovaramo o 5. Bh. povorci ponosa.

Ovogodišnja kampanja pete Bh. povorke ponosa stavlja u fokus lična iskustva LGBTIQ+ osoba gdje  kroz video formu LGBTIQ+ osobe govore o različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive. Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama. Kampanja je podijeljena u tri segmenta baziranih na audio-vizualnom sadržaju. Obuhvata širok spektar oblika nasilja kao što je institucionalno, psihološko, verbalno, fizičko, ekonomsko, porodično, partnersko nasilje.  Putem tri naizgled različite, ali ipak povezane cjeline, kroz video naraciju kampanja upoznaje širu javnost, ali i LGBTIQ zajednicu o ovoj temi, situacijama i događajima koji čine svakodnevnicu života LGBTIQ+ osoba. Kroz informativno-edukativne video zapise kampanja objašnjava već postojeće oblike nasilja, u cilju pomoći LGBTIQ+ osobama da prepoznaju, osvijeste, te prijave nasilje. Koristeći se formom satire, prikazuje različite svakodnevne situacije u životu LGBTIQ+ osoba u kojima nasilje vreba na svakom uglu, kako bi šira zajednica dobila uvid i prepoznala te situacije, te sljedeći put reagovala i zaustavila iste. Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama, između ostalog poručuju članovi_e ove zajednice.

Sagovornica epizode je Anisa Pračić Šehić, članica organizacionog odbora 5. BH. povorke ponosa, a novu epizoda dostupna je od 20:00 sati na YouTube kanalu RTV Slon.

Podsjećamo, ukoliko ste propustili prethodno izdanje, snimak epizode možete pogledati i poslušati u produžetku teksta.

U drugoj sezoni video podcasta TABOO SHOW, nastavljamo govoriti o svemu onome o čemu se, po nepisanom a prihvaćenom pravilu, rijetko govori ili često šuti.

Vezane vijesti

TUZLA