5 C
Tuzla
30.11.2023.

U Memorijalnom centru Kamičani obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka dvije žrtve

Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve, Ferida (Hamdija) Sikirića i Izeta (Adem) Mešića, koji su 1992. godine ubijeni na području Prijedora, klanjana je u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a potom je obavljen ukop njihovih posmrtnih ostataka. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

On je tom prilikom kazao da je juli u našim životima i u zajedničkoj memoriji našeg naroda mjesec tuge i bolnih sjećanja.

– Nismo li samo prije devet dana bili na sličnom skupu i s istim kosmičkim bolom odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici, pa se sjećali zločina na Godinjskim barama, u Pilici, Sanskom Mostu, Ključu, Prijedoru. Dug je spisak mjesta na kojima su nas ubijali zločinci i krvnici – naveo je Kavazović.

Danas smo ovdje, kazao je on, na mezarju u Kozarcu, a ispred nas su ostaci tijela nevino ubijenih.

– Pa ipak, danas osjećamo olakšanje, jer smo im pronašli tijela, klanjamo im dženazu i podići ćemo im nišane. Tako sve ove teške godine – rekao reisu-l-ulema.

Po njegovim riječima, obilježavanje događaja iz prošlosti, posebno tragičnih, nije samo sebi svrha. Time se želi osvježiti uspomena i afirmirati vrijednost, izreći neka pouka ili upozorenje.

– Ovdje smo se i danas okupili radi obavljanja dženaze namaza, radi ukopa još žrtava zločinačke ruke. Mi i danas, nakon 31 godinu, tražimo ostatke još 600 svirepo ubijenih ljudi iz ovoga mjesta, jer nismo u mogućnosti pronaći njihove zemne ostatke. Zašto? Zato što oni koji su ih poubijali šute o svojim zločinima – istaknuo je Kavazović.

Kaže kako zastrašujuće zvuči ta istina, baš kao i istina „da su zločinci nastojali sakriti tragove svog zločina, da su na već ubijene nasrtali još nekoliko puta, komadali ih i premještali iz jednog mjesta u drugo“.

Nedavno smo, podsjetio je Kavazović, u Srebrenici sahranili 30 ubijenih u genocidu. Samo dva skeleta su bila kompletna. Svi ostali su imali jednu ili tek nekoliko kostiju.

– Dužni smo zarad naše djece, ali i cijelog čovječanstva otkriti istinu i iznijeti je na svjetlo dana, da bude opomena, da zorno svjedoči učinak pomračenog uma zadojenog mržnjom. I mi ćemo to učiniti, ako Bog da. U temeljima našeg snažnog htijenja da sve naše ubijene pronađemo leži istina golema kao sudbina u kojoj savjest naredbodavaca, svjedoka, izvršilaca ostaje kao nada – kazao je reis Kavazović.

Nadamo se, dodao je on, Božijoj milosti i komšijskom dugu i dozivanju pameti, „iako glasovi koje čujemo oko nas strašno prijete da se ne bi libili sve to ponoviti“.

– One čestite među našim bosanskim pravoslavnim Srbima i danas molimo da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih braće i sestara, obavijeste o tome. Nećemo im to zaboraviti. I danas smo jednako tužni kao i ranijih godina i jednako žalosni. Nama se valja nositi s ovom boli, valja nam se strpjeti i boriti i koračati dostojanstveno. Kao vjernicima dužnost nam je tako učiniti – naglasio je Kavazović.

Ali dužnost nam je, dodao je on, „i proganjati zlikovce, činiti sve da se oni privedu pravdi i da odgovaraju za svoja zla djela“.

– Svi smo dužni angažirati se na tome i učiniti što možemo. Živimo u vremenu punom izazova, pa vas pozivam u jedan saf, da budemo budni i da se još bolje upoznamo s vrijednostima naše vjere. To danas ima poseban značaj, jer mi smo trenutno izloženi agresiji antivrijednosti i trebamo iznaći načina da se zaštitimo. Danas ovdje iz Kozarca, kao i ranije iz Srebrenice, pozivam političke prvake našeg naroda na jedinstvo i da zaštite sve naše narode od novih briga i stradanja – poručio je reis Kavazović.

Nakon što je klanjana dženaza namaz obavljen je i ukop posmrtnih ostataka Ferida Sikirića i Izeta Mešića. Njihovom ispraćaju prisustvovali su članovi porodica, brojni građani, predstavnici Islamske zajednice, predstavnici vlasti USK, te federalnog i državnog nivoa, među kojima je bio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ferid (Hamdija) Sikirić je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On je ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a danas su ukopani u šehidskom mezarju Skela.

Mirzet Mešić, koji se danas oprostio od svog brata Izeta, kaže da su se posljednji put vidjeli u aprilu 1992. godine. Nakon toga su i njega u maju odveli u logor, tako da nije znao ništa ni o Izetu, a ni o ostaloj braći i ocu.

– Kasnije sam saznao da su ubijeni. Četiri brata i otac su mi ubijeni, jedini sam ja preživio – kazao je Mirzet.

Šef Područnog ureda Instituta za nestale osobe u Bihaću Mujo Begić ranije je kazao da su do sada posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga u 73 masovne grobnice.

– Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih općina, što govori o razmjeri zločina – naveo je on.

Dodao je da osobe čiji posmrtni ostaci se još uvijek traže su žrtve najtežih ratnih zločina.

–  U pitanju su najteži ratni zločini, kao što je grupa od 30 žena i djece s područja naselja Zecovi, koji su sistematski i planski ubijeni, a zločin je potom prikriven – naveo je Begić.

Prošle godine, na 30. godišnjicu od stravičnih dešavanja na ovom području, u Memorijalnom centru Kamičani klanjana je kolektivna šehidska dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 16 žrtava koje su ubijene na području Prijedora tokom proteklog rata.

Tada je, prije vjerskog dijela programa, brojnim delegacijama predstavljeno idejno rješenja za budući memorijalni centar „Kamičani“.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić kazao je Feni tom prilikom da je, prije svega, cilj da se za buduće generacije osigura mogućnost sjećanja na ono što se ovdje dešavalo.

 

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA