22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

U narednom periodu moguća rekonstrukcija magistralnog vrelovoda kao dijela sistema daljinskog grijanja Tuzle

Ukoliko gradske vlasti prihvate prijedlog i daju odobrenje, u narednom periodu bi mogla početi rekonstrukcija magistralnog vrelovoda kao dijela sistema daljinskog grijanja grada Tuzla. Predstavnici JP Centralno grijanje Tuzla su na Kolegiju gradonačelnika predstavili prijedlog rekonstrukcije s ciljem proširenja kapaciteta snadbijevanja Tuzle toplotnom energijom i stvaranja prostora za dalju, kvalitetnu energetsku tranziciju i širenje mreže daljinskog grijanja.

Tri su prijedloga rekonstrukcije magistralnog vrelovoda koji obuhvata rekonstrukciju od ograde Termoelektrane do komore u krugu bivše Livnice Čelika. Za bilo koji prijedlog ona omogućava povećanje kapaciteta za oko 100 megavata. To je razmotreeno tehno-ekonomskom analizom, koja podrazumijeva aspekte tehničke i tehnološke apekte. Utvrđeno je da je optimalno rješenje je u vidu rekonstrukcije magistralnog vrelovoda predizoliranim cjevovodima, podzemno, da je to rješenje ustvari koje treba da slijedi“, kazao je Aleksandar Hura, rukovodilac distributivnog sektora u JP Centralno grijanje Tuzla.

Sve ovo će uveliko korespondirati i sa planovima energetske tranzicije i smanjenja emisije CO2 i SO2 u zrak.

Trenutni magistralni vrelovod izgrađen je prije tridesetčetiri godine i stekli su se uslovi za njegovo proširenje i izgradnju novog, čime se nastoje stvoriti preduslovi za nekoliko narednih decenija nesmetanog i kvalitetnijeg grijanja građana.

Neke od prednosti realizacije ovog projekta su korištenje postojeće trase magistralnog vrelovoda, primjetno poboljšanje parametara nakon svake faze rekonstrukcije, korištenje najboljih raspoloživih tehnologija za sistem daljinskog grijanja, smanjenje toplotnih gubitaka prilikom transporta vrele vode, nema troškova tekućeg održavanja, potpuni monitoring i praćenje curenja na vrelovodu, jednostavnija tehnologija izvođenja radova i mogućnost apliciranja za sufinansiranje projekta.

Vezane vijesti

TUZLA