23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

U školama u TK obilježen Dan maternjeg jezika

Amela Isanović profesorica je Bosanskog jezika i književnosti, koja već godinama živi i radi u Švedskoj. Iako daleko od domovine, nikada nije zapostavila maternji jezik, a o njegovoj važnosti stalno govori i svojim učenicima.

Istraživanja pokazuju da djeca koja žive izvan svoje domovine, a savladaju materinji jezik uz onaj jezik zemlje u kojoj žive, u 80 posto slučajeva ostvaraju bolje rezultate iz svih drugih predmeta. Jako je važno učiti, izučavati i njegovati maternji jezik, osim toga to je spona sa domovinom”, kazala je Amela Isanović, profesorica Bosanskog jezika i književnosti. 

I profesori u tuzlanskoj Gimnaziji koja nosi naziv po jednom od najistaknutijih književnika – Meši Selimoviću, trude se da svojim učenicima svakodnevno govore o bitnosti svakog od jezika u našoj zemlji.

21. februar svake godine u našoj školi obilježavamo s ciljem da očuvamo i njegujemo maternji jezik. Želja nam da je da naši učenici spoznaju važnost maternjeg jezika, kao jednog od osnovnih elemenata našeg identiteta“, istakla je Alma Šehanović, direktorica Gimnazije Meša Selimović.

Da jezik zaista predstavlja identitet jednog naroda, svjesni su i učenici ove škole.

Bez jezika ne možemo, jezik na predstavlja slobodu, naš identitet, ono što smo mi, svakako ko nam to pokuša oduzeti, to je apsurd, jer jezik je ono što smo mi, predstavlja ono što je važno i nas i našu slobodu u svakom mogućem aspektu“, dodala je Ajla Fazlić, učenica Gimnazije Meša Selimović.

Na važnosti očuvanja maternjeg jezika radi i resorno kantonalno ministarstvo kroz cjelokupan sistem obrazovanja.

Poštujemo i jezike manjima imamo i određene aktivnosti u vezi s tim. Tužni što smo se u drugim dijelovima BiH ne poštuje Bosanski jezik, volja da se uči taj jezik. Mi to na Tuzlanskom kantonu drugačije radimo i dobar smo primjer drugima“, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK.

Bez obilježavanja ovakvih značajnih datuma vrlo brzo bi se došlo do gubljenja identiteta. Uvijek se govorilo da je dom tamo gdje se govori svojim jezikom i to mi na egzaktan način i pokazujemo“, istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

A da je dom zaista tamo gdje se govori svojim jezikom, još jednom je pokazala profesorica Isanović. Na Dan maternjeg jezika, sa djecom iz BiH koja žive u Švedskoj, ali i onima koji ne poznaju naš jezik, na novoj radionici govorila je o historiji Bosanskog jezika.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA