10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

U Tuzli u ovoj godini oko 150 hiljada KM za poljoprivredu

Oko 500 poljoprivrednih proizvođača do polovine novembra prošle godine prijavilo je Plan proizvodnje na području Tuzle. Tako je bilo i prethodnih godina a u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata upisano je 1.650 poljoprivrednika. Za poljoprivredne proizvođače je obaveza da do 31. marta prijave stvarnu proizvodnju za 2023. godinu.

”Od 1.1. do 31.3. kreće ažuriranje podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata i poljoprivredni proizvođači trebaju doći u Službu i da popune te obrasce kako bi prijavili proizvodnju, jer na osnovu te proizvodnje samo mogu i ostvariti pravo na novčanu podršku” ističe Nevres Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla

Podrška poljoprivrednicima s lokalnog nivoa u 2022. godini bila je 120 hiljada KM, dok je u ovoj godini planirano povećanje, pa je u Budžetu za primarnu poljoprivrednu proizvodnju predviđeno oko 150 hiljada.

”Nama je cilj, obzirom na situaciju kakva je ne samo kod nas, već i u svijetu, da zadržimo postojeću proizvodnju. Iz cifri koje smo vidjeli kroz izvještaje, broj poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili novčane podrške je povećan što je za nas satisfakcija i znak da smo odradili dobar posao”- kaže Nevres Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla

Na području Tuzle, poljoprivrednici obrađuju oko 1.000 hektara površine. Prethodnih godina, najviše površina bilo je zasijano kukuruzom, pšenicom, ječmom i zobi, a određene površine su pod voćem, ističe Kamberović. U narednom periodu je u planu čišćenje određenog dijela nepoljoprivrednog zemljišta, promjena namjene, da bi Grad to zemljište mogao dati u zakup poljoprivrednicima.

”Mi faktički više na području grada Tuzla nemamo ni metra kvadratnog zemljišta u državnom vlasništvu koje se može izdati, sve je pod zakupom. Budući da su potrebe poljoprivrednih proizvođača za državnim poljoprivrednim zemljištem i dalje velike, mi smo pripremili jedan projekat’.Čišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, tako da ćemo taj projekat kandidovati prema Kantonalnom ministarstvu, on će biti u vrijednosti negdje oko 150 hiljada KM i gdje planiramo još oko 15 hektara zemljišta privesti kulturi odnosno očistiti od visokog i niskog raslinja” dodaje  Kamberović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Tuzla.

Obzirom da su cijene repromaterijala u prošloj godini bile više i do 200 posto, u Gradskoj upravi Tuzla se nadaju da će poljoprivrednici dobiti podršku kao i 2022. godine, kada su refundirani troškovi za gorivo i drugi materijal. Gradska uprava će ponovo ove godine sufinansirati nabavku plastenika za proizvođače, najavljuje Kamberović.

Vezane vijesti

TUZLA