5 C
Tuzla
30.11.2023.

U UKC Tuzla uspješno izvedena srodnička transplantacija bubrega

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno je izvedena srodnička transplantacija bubrega.
Operativni i postoperativni tok je protekao uredno, donor i transplantirani pacijent su stabilnog zdravstvenog stanja.

U procesu transplantacije kao multidisciplinarni tim učestvovali su hirurzi i instrumentari Klinike za urologiju, anesteziolozi i anestetičari Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, te zaposlenici Odjeljenja za nefrologiju Klinike za interne bolesti, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju i Bolničke apoteke.

Od početka 2023. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno su urađene četiri transplantacije bubrega, a za naredni period planirano je osam parova za živu transplantaciju koji su već dijagnostički obrađeni na Odsjeku za transplantaciju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla.

UKC Tuzla je lider u transplantacijskoj medicini Bosne i Hercegovine, ali unatoč postojanju entitetskih zakona i interesu za potpisivanje donorskih kartica, broj transplantacija organa i dalje je izuzetno mali zbog čega je potrebno kontinuirano raditi na svijesti javnosti o značaju doniranja organa, navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA