30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Učenici OŠ “Novi Grad” na jedan dan u ulozi policajca, vatrogasca i ljekara Hitne pomoći

Iako još uvijek mali, učenici osnovne škole Novi Grad u Tuzli tačno znaju šta žele biti kad porastu.

Ja kad porastem željela bih da budem policajka”, kazala je Majra. 

“ Ja bih volio da budem policajac jer mi se sviđa taj posao”, istakao je Anis.

A sviđa im se i posao vatrogasca i doktora. Iz tog razloga su na nastavi pažljivo slušali i učili o važnosti ovih zanimanja. No, svoje znanje nisu htjeli zadržati samo za sebe. Jedva su čekali podijeliti ga sa drugima, kako bi i oni koji su znali, a možda zaboravili, utvrdili gradivo.

Naučili smo da Hitna pomoć nama pomaže da se liječimo, vatrogasci nam pomažu gase požar, a policija nas štiti i hvataju lopove”, rekla je Majra Kovčić, učenica OŠ “Novi Grad” Tuzla. 

Naučili smo da policija čuva saobraćaj i od krađa i provala, a vatrogasci gase požar”, doda je Leon Jahić, učenik OŠ “Novi Grad” Tuzla. 

Šta rade vatrogasci? Spašavaju ljude od požara i raznih katastrofa, hitna pomoć spašava ljude kad se jako puno povrijede”, smatra Alek Horozić, učenik OŠ “Novi Grad” Tuzla. 

Kako regulisati saobraćaj, kako pružiti prvu pomoć, kako ugasiti požar, sve to su im pokazali upravo oni. Vatrogasci, policajci i uposlenici Službe Hitne pomoći.

Uz to, imali su i puno strpljenja, jer su mališani bili radoznali i postavljali mnoštvo zanimljivih pitanja.

Uvijek su pravi prijatelji, drugari, uvijek pokažu na djelu čime se bave ta njihova zanimanja, koliko treba da se zna, uči, da se bude hrabar i djeca zaista uživaju u svemu ovome”, navela je Sanela Jusufović, učiteljica u OŠ “Novi Grad” Tuzla. 

Osim toga, imali su priliku vidjeti intervenciju tzv. “ pauka”. Današnja prezentacija zapravo je završna aktivnost u okviru projekta “Učenici u saobraćaju”, u kojem je učestvovalo više od 100 učenika ove škole sa svojim učiteljicama.

Za nas kao školu je to značajno u onom dijelu gdje pokazujemo da je saradnja sa lokalnom zajednicom jako bitna”, mišljenja je Sabina Jogunčić, direktorica OŠ “Novi Grad” Tuzla. 

Ono što je najbitnije jeste da u svako doba znaju koji su to najvažniji brojevi telefona i koga mogu pozvati u hitnim slučajevima.

U znak zahvalnosti ljudima koji brinu o našem zdravlju i sigurnosti učenici Osnovne škole “Novi Grad” pripremili su prigodan program.

Vezane vijesti

TUZLA