10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

UNHCR podržava sigurne kuće u Bosni i Hercegovini

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice u BiH (UNHCR) i Catholic Relief Services (CRS) udružili su se kako bi poboljšali uslove za smještaj u sigurnim kućama za ugrožena lica u Bosni i Hercegovini, u isto vrijeme pružajući prijeko potrebno utočište za izbjeglice i tražitelje azila koji traže sigurnost i bolju budućnost.

 U okviru projekta „Osigurana socio-ekonomska inkluzija osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita u BiH“, koji finansira UNHCR, te organizacije su uspješno izvršile renoviranje u pet sigurnih kuća, poboljšavajući uslove života i jačajući podršku onima kojima je potrebna zaštita.

 „Sigurna kuća Viva žene, jedna od pet sigurnih kuća koje su obuhvaćene ovim projektom, sada nudi svojim korisnicima značajno poboljšan kvalitet života. Posvećeni smo radu ruku pod ruku sa našim partnerima kao što je CRS kako bismo osigurali da osobe pod međunarodnom zaštitom u BiH dobiju pomoć koju zaslužuju. Nadogradnjom smeštaja i usluga u sigurnim kućama možemo stvoriti sigurnije, udobnije i dostojanstvenije životno okruženje za korisnike sigurnih kuća“, izjavila je predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné.

 „Proteklih mjeseci, CRS se fokusirao na građevinske intervencije i nabavku opreme za pet sigurnih kuća širom BiH, što je rezultiralo poboljšanjima za korisnike i pružanjem sigurnijeg okruženja“, izjavio je menadžer projekta CRS, Samir Softić. 

Različiti renovacijski radovi također su unaprijedili objekte kao što su Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu, Sigurna kuća Medica Zenica, Sigurna kuća Bihać koju vodi NVO ‘Žene sa Une’ i privremeni smještaj za lica u pokretu ‘Puž’ Tuzla. 

Ovi građevinski projekti su uspješno poboljšali sigurnost, uslove života i kvalitet dostupnih usluga za korisnike projekta, nadopunjujući kontinuiranu podršku UNHCR-a sigurnim kućama u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA