15 C
Tuzla
07.06.2023.

Vijeće ministara BiH – Podrška privrednim subjektima u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini sa oznakom EI kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti sa propisima EU u toj oblasti.

Izmjenama i dopunom Odluke, koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, privrednim subjektima omogućava se korištenje pojednostavljenog carinskog postupka izvoza/uvoza po fakturi i nakon 31. januara 2023. godine, što praktično znači da kompanije koje imaju ova odobrenja nastavljaju njihovo korištenje.

Time se omogućava poslovnoj zajednici u BiH da koristi jednostavnije i brže procedure izvoza/uvoza tokom 24 sata svakog dana u mjesecu, što je od velike važnosti za bh. privredu koja je pogođena krizom na svjetskom tržištu.

Pojednostavljeni carinski postupak po fakturi direktno utiče na brzu snabdjevenost izvozno orijentisanih kompanija sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju u kratkom vremenskom periodu.

Istovremeno se omogućavaju povećanje proizvodnje za izvoz i zadržavanje kupaca i stvaraju mogućnosti za proširenje poslovanja na druga tržišta.

Inicijativa za donošenje ove odluke potekla je od Vanjskotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora u BiH, kao i od privrednih subjekata koji koriste proceduru pojednostavljenog izvoznog/uvoznog carinjenja po fakturi.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku BiH“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!