VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

     

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 18. i 19. decembra, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Milenko Milekić, imenovan je na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, Naida Hubijer na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Foči, a Zina Halilović na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Modriči.

Zekerija Mujkanović, imenovan je na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Snježana Čolaković, imenovana je na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Zenici, Envera Kukić na poziciju predsjednika Općinskog suda u Banovićima, Anika Kešelj na poziciju tužioca Federalnog tužilaštva, a Jasmina Vukalić na poziciju sudije Općinskog suda u Cazinu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. januara 2020. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.