25 C
Tuzla
28.05.2024.

Zagađenje zraka najveća globalna prijetnja ljudskom zdravlju

Zagađenje zraka opasnije je po zdravlje prosječne osobe na planeti Zemlji od pušenja ili alkohola, s tim da se prijetnja pogoršava u njenom globalnom epicentru u Južnoj Aziji čak i kada se Kina brzo poboljšava, pokazala je studija od utorka, prenosi AFP.

Ipak, nivo sredstava izdvojen za suočavanje s ovim izazovom je samo djelić iznosa namijenjenog za borbu protiv zaraznih bolesti, kaže se u istraživanju Instituta za energetsku politiku sa Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Njegov godišnji izvještaj o životnom indeksu kvaliteta zraka (AQLI) pokazao je da zagađenje zraka finim česticama, koje dolazi od vozila i industrijskih emisija, šumskih požara i još mnogo toga, ostaje “najveća vanjska prijetnja javnom zdravlju”.

Ako bi svijet trajno smanjio ove zagađivače kako bi ispunio ograničenje smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prosječna osoba bi svom očekivanom životnom vijeku dodala 2,3 godine, prema podacima koji imaju graničnu vrijednost za 2021.

Fine čestice su povezane sa bolestima pluća, srčanim oboljenjima, moždanim udarom i rakom.

Za poređenje, upotreba duhana skraćuje globalni životni vijek za 2,2 godine, dok je pothranjenost djece i majki odgovorna za smanjenje od 1,6 godina.

Azija i Afrika snose najveći teret, a ipak imaju neku od najslabijih infrastruktura za isporuku pravovremenih i tačnih podataka građanima. Oni također dobijaju male kriške od ionako male globalne “filantropske torte”.

Vezane vijesti

TUZLA