7 C
Tuzla
24.03.2023.

Zvizdić: Nikada NSRS neće doći u priliku da odlučuje o državnoj imovini BiH

Jedanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputilo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ponovljenog, antiustavnog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Zakon je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske i danas je trebao stupiti na snagu, ali je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt suspendirao Zakon.

Državni poslanici koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti su iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF).

Kako je rečeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića (NiP), državna imovina je za njih jedno od najvažnijih pitanja i o tome može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH.

Zvizdić je pojasnio da je suština zahtjeva u činjenici da je Ustavni sud BiH već u šest predmeta vrlo jasno presudio da Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska nema ustavne nadležnosti da raspravlja o državnoj imovini jer je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

– Država BiH jeste i ostaje titular državne imovne, a Zakon o državnoj imovini može biti usvojen samo na nivou Parlamentarne skupštine BiH – poručio je Zvizdić.

Najavio je da će svaki pokušaj NSRS-a imati isti epilog, odnosno bit će proglašeni antiustavnim, dodajući da nikada Narodna skupština RS-a neće doći u priliku da odlučuje o državnoj imovini BiH.

– Moja poruka je zato da se odustane od takvih iluzornih zahtjeva te da se kompletan proces vrati na nivo nadležnosti koji je za to isključivo nadležan, a to je Parlamentarne skupštine BiH – zaključio je Zvizdić.

Prema tom entitetskom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao RS, “po sili zakona” pripada njima. To je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini sa zahtjevom za određivanje privremene mjere, kao i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO