15 C
Tuzla
30.04.2024.

Iz hodnika Mejdana do viceprvaka Mediterana

Atletičar Edhem Vikalo, član Atletskog kluba ”Sloboda – Tehnograd” osvojio je prije tri dana srebro na Meditarskim igrama u Valensiji. Medalja je danas stigla u Tuzlu, a radost su s ovim mladim atletičarem podijelili članovi kluba i prijatelji. No, vremena za slavlje nema mnogo, jer već razmišlja i priprema se za nova takmičenja.

Za 6 sekundi i 73 stotinke Edhem Vikalo istrčao je utrku od 60 metara u finalu Mediteranskih igara. Ovaj rezultat mu je donio srebrenu medalju s kojom se vratio danas u rodni grad.

”Veliki trud je uložen za tako kratko vrijeme. Neopisiv je osjećaj dignuti zastavu naše zemlje, da se gleda zastava i čuje himna BiH, baš je neopisiv osjećaj”, kaže Edhem.

Put do trona nije bio lagan. U sportu je od djetinjstva, uglavnom u košarci. Preokret se desio na početku pandemije korona virusa. Bio je u juniorskom timu Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda i u tom trenutku prekinuti su treninzi. Na nagovor trenerice iz Atletskog kluba, odlučio je, dok nema treninga u zatvorenom prostoru, trenirati na atletskoj stazi.

”Zajedno sa trenericom, dolazili smo svaki dan na Tušanj gdje smo trenirali, za tri mjeseca u doba korone istrčao sam veoma fantastičan rezultat 10,89 sekundi. Bio sam jedini u BiH koji je za manje od pola godine istrčao ispod 11 sekundi 100 metara. Tu sam shvatio svoj ogroman potencijal u atletici i nastavio sam”, ističe osvajač srebrene medalje na Mediteranskim igrama.

Edhemov rezultat s Mediteranskih igara je njegov najveći sportskih uspjeh, te državni dvoranski rekord.

”Ja nisam bez razloga na svom facebook profilu napisala ”Iz ledene sarajevske Zetre i hodnika tuzlanskog Mejdana do vicepravka Mediterana”. Mislim da je trenutno Edhem Vikalo među najboljih 15 mlađih seniora na nivou Evrope. Nismo mi ni svjesni ove medalje. Nismo ni svjesni rezultata koji je postignut, ali s druge strane, svjesni smo da Edhem Vikalo može daleko više”, navodi Kada Delić Selimović, direktorica AK ”Sloboda-Tehnograd”.

Ovog mladog atletičara već 11. februara čeka novo takmičenje, Balkansko prvenstvo u Istanbulu, a kasnije i državno prvenstvo u Sarajevu. Naredni cilj mu je ispunjenje norme za odlazak na Evropsko prvenstvo.

”Tu da dokažem da zaista vrijedim i da uđem u polufinale i finale Evropskog prvenstva. Naravno, borit ću se i za medalju, pa vidjećemo”, navodi Edhem.

Sportski direktor AK ”Sloboda-Tehnograd” Jasmin Gavranović kaže da će se Klub potruditi da omogući sve uslove kako bi Edhem mogao ostvariti što bolji rezultat.

Kako navodi direktorica kluba, ovo je najznačajniji rezultat za altetiku u BiH poslije rata. Vjeruje da će nadležni organi prepoznati rezultate u ovom sportu i adekvatno podržati sportiste.

Vezane vijesti

TUZLA