Grožđe je zdravije nego što mislite, a evo i zašto

Grožđe je mnogo više od slatkog voća koje povezujemo s kasnim ljetom i ranim jesenjim danima. Njegovi prirodni sastojci, među kojima se posebno ističu polifenoli i resveratrol, štite ćelije od oštećenja, smanjuju upale i bore se protiv oksidativnog stresa. Redovna konzumacija grožđa može pomoći u očuvanju zdravlja srca, poboljšanju moždanih funkcija, jačanju crijevne mikroflore te zaštiti kože i vida, navodi Times of India.

Moćni nutrijenti protiv starenja i bolesti

Grožđe sadrži čitav spektar korisnih spojeva – od flavonoida i resveratrola do katehina i fenolnih kiselina. Naučnici ističu da najveću korist daje njihovo zajedničko djelovanje, jer zajedno stvaraju snažan antioksidativni učinak.

Posebno su važni polifenoli, koji neutraliziraju slobodne radikale i utiču na ćelijske procese povezane s upalama. Na taj način grožđe postaje moćan saveznik u usporavanju starenja i prevenciji hroničnih bolesti poput dijabetesa, karcinoma i srčanih oboljenja.

Čuvar zdravlja srca

Brojna istraživanja, uključujući više od šezdeset naučno potvrđenih studija, pokazuju da grožđe pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem. Redovno konzumiranje može poboljšati elastičnost krvnih sudova, smanjiti nivo „lošeg“ LDL holesterola i podržati zdravu cirkulaciju.

Za te efekte zaslužni su polifenoli i antioksidansi koji štite krvne sudove od oštećenja i upala, čineći grožđe jednostavnim, ali izuzetno efikasnim načinom za jačanje srca i krvnih sudova.

Hrana za mozak i bolje pamćenje

Grožđe povoljno djeluje i na mozak. Njegovi antioksidansi poboljšavaju pamćenje, koncentraciju i metabolizam nervnih ćelija, a istovremeno smanjuju procese koji ubrzavaju starenje mozga.

Resveratrol, jedan od najvažnijih sastojaka grožđa, može proći kroz krvno-moždanu barijeru i direktno štititi neurone. Na taj način pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija i može imati ulogu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove.

Zdravija i otpornija koža

Antioksidansi iz grožđa štite kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem i zagađenjem. Redovno konzumiranje doprinosi elastičnosti i svježini kože, smanjuje pojavu bora i potiče regeneraciju ćelija. Zahvaljujući resveratrolu, koža postaje otpornija, sjajnija i vidljivo zdravija.

Podrška probavi i crijevnoj mikroflori

Polifenoli iz grožđa djeluju kao prirodni prebiotici – hrane korisne bakterije u crijevima i potiču njihovu raznolikost. Na taj način jačaju probavni sistem, podržavaju imunitet i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, koja je ključna za opće zdravlje organizma.

Prirodna zaštita vida

Istraživanja pokazuju da sastojci iz grožđa povećavaju gustinu makularnog pigmenta u mrežnjači oka, čime se poboljšava oštrina vida i smanjuje rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem. Antioksidansi pritom štite osjetljive očne ćelije od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.

Uticaj na gene i dugovječnost

Najnovija istraživanja iz oblasti nutrigenomike – nauke koja proučava kako hrana utiče na gene – pokazuju da grožđe može djelovati i na genetskom nivou. Prema riječima istraživača Edvarda Pezuta, njegovi bioaktivni spojevi pozitivno utiču na gene koji kontrolišu upalne procese, metabolizam i zaštitu ćelija.

Ovaj efekat može objasniti zašto redovna konzumacija grožđa doprinosi boljem općem zdravlju, usporava starenje i povećava otpornost organizma.

pročitajte i ovo