14 C
Tuzla
28.05.2024.

Ambasada SAD-a: Nastavit ćemo reagovati na negiranja genocida

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo negirao genocid, poručivši da ne mogu spriječiti Dodika da nastavi sramotiti sebe i Republiku Srpsku, ali da će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida.

– Predsjednik Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci. Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina. Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici od Dodika ne može promijeniti ove činjenice – ističu iz Ambasade SAD-a.

Podvlače da grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima Republike Srpske. Oni su, dodaju iz Ambasade SAD-a, pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u Republici Srpskoj, od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike Republike Srpske kao što su rastuće cijene te od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku.

Iz američke ambasade naglašavaju da će nastaviti podržavati i sarađivati sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda.

Vezane vijesti

TUZLA