20 C
Tuzla
23.05.2024.

Ambasada SAD-a: Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati

Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu, navela je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na društvenoj mreži X.

Iz Ambasade SAD-a naglašavaju da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protuustavno i antidaytonsko, te bi birače u RS-u lišilo temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

– Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidaytonskim djelovanjem. Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidaytonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto – navodi se.

Ambasada SAD-a upozorava da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

– Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje – istaknuli su iz Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

TUZLA