15 C
Tuzla
01.03.2024.

BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava

Civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine spremne su uputiti pomoć Republici Sloveniji za saniranje šteta od katastrofalnih poplava koje su zadesile ovu državu. Slovenija je putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice.

Na inicijativu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića danas je u prostorijama Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, na kojem je razmotren mogući način i obim pomoći.

Slovenija je u svom zahtjevu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena na poplavljenim područjima.

Republička uprava Civilne zaštite RS i Uprava Federalne uprave CZ FBiH izrazile su spremnost za slanje raspoložive mehanizacije sa posadama za raščišćavanje terena te će ministar Nešić uputiti prijedlog Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o slanju međunarodne pomoći.

Takođe traženi su i pontonski mostovi, te imajući u vidu da time raspolažu Oružane snage BiH, ministar Nešić je taj zahtjev proslijedio Ministarstvu odbrane BiH na dalje postupanje.

Vezane vijesti

TUZLA