26.7 C
Tuzla
21.07.2024.

Bojan Šošić preuzeo funkciju ambasadora BiH u Kraljevini Švedskoj

Ambasador Bojan Šošić uručio je akreditivna pisma Njegovom veličanstvu kralju Carlu XVI Gustafu i time zvanično preuzeo funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Ceremonija je održana u kraljevskoj palati u Stockholmu.
Ambasador Šošić je naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnavljanje i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini. Kralj je u razgovoru s ambasadorom izrazio interesovanje za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i vlastite posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još nosila s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.
U ostatku razgovora bilo je razgovora o globalnim političkim kretanjima i sigurnosnim izazovima te općenito štete koju civilizaciji nanose ratovi kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Kralj se osvrnuo i na moderne izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo i sa švedskim organizacijama. Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike da se o toj tematici još razgovara.
Ambasada Bosne i Hercegovine u Stockholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.

 

Vezane vijesti

TUZLA