27 C
Tuzla
18.07.2024.

Borci povratnici u RS u problemima, nemaju liječenje i ne mogu otići u penziju

Život povratnika težak je još od dana kada su odlučili vratiti se u svoja prijeratna prebivališta. Mnogi od njih su izgubili članove porodice, a kada su se vratili, borba za život se morala nastaviti. Od izgradnje nove kuće, do traženja posla i načina za liječenje. Takvu borbu i danas prolazi Husein, koji se u Bratunac vratio prije više od 20 godina. Kaže, povratnici u RS, a naročito demobilisani borci, nemaju skoro nikakva prava.

„Ima niz problema, a ono što najčešće ističemo je problem zdravstvenog osiguranja. Veliki je problem, naročito za nas koji smo u godinama, nemamo njihove lične karte i onda je zdravstvo problem pa smo ograničeni sa liječenjem. Imali smo sad slučaj Mustafe Salke, kojeg su istjerali iz bolnice radi tog liječenja, čovjek je umro, a bio je demobilisani borac i ratni vojni invalid“, kaže nam Husein Huseinović, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Bratunac.

Nije zdravstvo jedini problem povratnika. Sve teže je kažu ostvariti i pravo na penziju, a mnogi od njih ne mogu se prijavljivati ni na javne pozive za zapošljavanje i samozapošljavanje. Zbog toga je reagovao i kantonalni Savez demobilisanih boraca, tražeći od vlasti da kroz izmjene zakona promijene stanje.

„Mi imamo probleme zapošljavanja, probleme kod boraca sa sigurnosnog aspekta, o tome ste i izvještavali  vi mediji, to su nam najveća dva problema, kad su u pitanju materijalna sredstva za opstanak i ovaj aspekt bezbjednosti“, rekao je Ibrahim Mušić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Sa svojim problemima upoznali su i ministre Vlade TK, od kojih očekuju hitnu reakciju. Međutim, ministri priznaju, nisu bili upoznati sa cjelokupnom situacijom u povratničkim mjestima.

„Jedan dio tih problema koje sam čula danas, nisam do sada s njima bila upoznata. To su pitanja postojanja mogućnosti opstanka, povratničke i boračke populacije, onda razni problemi sa kojima se susreću jer se radi o dislociranim područjima Tuzlanskog kantona“, kazala je Senada Dizdrarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Predstavnici resornih ministarstava su borcima dali obećanje da će pokušati pronaći rješenje i udovoljiti njihovim zahtjevima.

„Ono što možemo učiniti jeste da u budućnosti razmišljamo o promjeni programa i da više idemo u programe zapošljavanja i samozapošljavanja i da taj povratak u pravom smislu te riječi bude održiv“, ističe Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

A tome se nadaju i borci, povratnici, jer u protivnom kažu, mjesta u kojem žive uskoro bi mogla ostati potpuno prazna.

Vezane vijesti

TUZLA