26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Bosanskohercegovački spasioci dočekani ispred Vijećnice

Pripadnici službi spašavanja koji su u proteklih desetak dana učestvovali u operacijama spašavanja unesrećenih građana Turske u pokrajini Hatay, koju je, između ostalih, pogodio razoran zemljostres 6. februara, doputovali su danas u Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSSFBiH) i Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) doputovali su ispred sarajevske Vijećnice, gdje ih je dočekao veliki broj građana i članova porodice.

Kako je medijima kazao predsjednik Gorske službe spašavanja FBiH Dženadin Veladžić, bh. spasioci su se vratili iz teške misije u Turskoj.

– Vratili smo se ispunjeni. Naši timovi i psi su stopostotno obavili svoje zadatke na terenu. Ovi ljudi su zaista heroji, učestvovali su u svim mogućim dešavanjima, ostvarili impozantne rezultate i za to su dobili priznanja i zahvalu turskog naroda. Ponosni smo, jer smo osvjetlali obraz Bosni i Hercegovini – izjavio je Veladžić.

Ekipe iz drugih dijelova BiH nastavile su put ka svojim domovima, dok je za spasioce u Sarajevu organizovan doček u Centru za operacije deminiranja i uklanjanja NUS-a u Azićima na Ilidži.

 

Vezane vijesti

TUZLA