23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Buzar i Johnson razgovarali o ilegalnim migracijama

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar primio je danas u radnu posjetu delegaciju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu prvom zamjenicom koordinatora Biroa za borbu protiv terorizma, Hillary Batjer Johnson.

Na sastanku su zamjenik Buzar i pomoćnik direktora Grenko Arapović upoznali prisutne sa trenutnom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini, aktuelnostima u radu Službe, te se osvrnuli na rezultate koje je Služba do sada postigla u suprotstavljanju iregularnim migracijama, kao i sigurnosnim rizicima i prijetnjama koje takva kretanja prate, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Naglasili su dobru saradnju Službe sa policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu razmjene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti. Zamjenik Buzar je ukazao i na važnost održavanja kontinuiranih specijalističkih obuka inspektora za strance, te potrebu jačanja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Službe.

Johnson je istakla značaj zajedničkog pristupa i saradnje u borbi protiv terorizma, te potrebu stvaranja što boljih zakonskih i institucionalnih preduslova za efikasnije suprotstavljanje svim oblicima sigurnosnih rizika i prijetnji.

Zamjenik Buzar je zahvalio na podršci koju Službi pruža američka administracija, te su obje strane izrazile spremnost za unapređenje saradnje u svim njenim aspektima.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA