22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Centar za sigurnosne studije BiH: Kako je odgovorila BiH na pandemiju COVID-19?

Centar za sigurnosne studije BiH prezentirao je, na konferenciji u Sarajevu rezultate istraživanja o tome kako je Bosna i Hercegovina odgovorila na pandemiju COVID -19, u okviru projekta koji fnansira Fondacija ‘Rockefeller Brothers’.

Istraživač Centra za sigurnosne studije Sabahudin Harčević kaže da podatak o ukupnom broju zabilježenih smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 (do sredine februara, kad su završili istraživanje) pokazuje da je Bosna i Hercegovina četvrta zemlja na svijetu.

– To nas je zabrinulo, ali i najbolje opisuje način na koji je BiH odgovorila na pandemiju – kazao je Harčević.

Prema njegovim riječima, većina problema je zbog neadekvanog zdravstvenog sistema i nedostatka medicinskog kadra što je i utvrđeno tokom istraživanja.

– Ali svakako je i nekoordinisan pristup donošenju mjera na državnom nivou doveo do toga da su građani bili zbunjeni i da su nastajale razne teorije zavjere i grupa na društvenim mrežama, što je u konačnici dovelo i do nepovjerenja građana prema vlastima – naglasio je.

Istraživanje namjeravaju uputiti relevantnim institucijama, a sadrži i određene preporuke.

Istraživanje je dio projekta nazvanog ‘Ka pravednim promjenama u okviru međunarodnog upravljanja javnim zdravljem-pandemija COVID-19 i naučene lekcije sa zapadnog Balkana’, koji se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana. Harčević kaže da su, kao sudionici projekta, tako namjeravali dati doprinos društvu i ukazati na sistemske greške.

Kako se navodi u istraživanju, COVID-19 je respiratorna infekcija disajnih puteva koju izaziva SARS-CoV-2 (virus koji po svojim karakteristikama pripada virusu korona) i prvi put se pojavila krajem decembra 2019. godine u Vuhanu, u kineskoj preovinciji Hubei. U januaru 2020. razvila se u epidemiju u Kini i proširila širom svijeta.

Prvi slučaj COVID-19 u BiH je zabilježen 5. marta 2020. godine, a do 15. februara ove godine zabilježeno je 401.499 slučajeva COVID-19, od toga 16.265 sa smrtnim ishodom. U istom periodu širom svijeta potvrđeno je oko 678 miliona slučajeva COVID-19, od čega je oko 6.7 miliona osoba umrlo.

Vezane vijesti

TUZLA