5 C
Tuzla
17.04.2024.

Dom zdravlja Tuzla: Premješten Dispanzer za zdravstevnu zaštitu školske djece i omladine

Dispanzer za zdravstevnu zaštitu školske djece i omladine je izmješten na prvi sprat Službe opšte porodične medicine, gdje su se ranije nalazili neki od timova porodične medicine.

Izmještanje dispanzera u odvojen prostor od ostalog dijela porodične medicine ima za cilj da obezbjedi adekvatnije okruženje za ovu populaciju te sveobuhvatnije i kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga.

Imajući u vidu da ova populacija stanovništva najčešće se javlja na pregled zbog akutnih infektivnih stanja, izdvajanjem dispanzera u odvojen prostor stvorit će se sigurnije okruženje za ove pacijente ali i pacijente koji se liječe u timovima porodične medicine.

Osim toga izmještanjem timova porodične medicine u prostor koji je prilagođen i teže pokretnim pacijentima olakšat će se njihov dolazak ljekaru kao i nesmetano kretanje u Službi opšte-porodične medicine.

“U populaciju školske djece i omladine ubrajamo sve polaznike osnovnih i srednjih škola, ali i djecu i mlade koja nisu obuhvaćena školovanjem, a u dobi su kad je to obavezno ili uobičajeno, te studente.
Razdoblje školovanja i studija poklapa se s razdobljem intenzivnog psihofizičkog rasta i razvoja djece i mladih, a ljudski je organizam u ovoj razvojnoj dobi posebno osjetljiv na nepovoljne uticaje.

Rezultat tih utjecaja pojava je zdravstvenih problema specifičnih za populaciju mladih i potreba za specifičnim mjerama zdravstve zaštite” – saopćeno je iz Doma zdravlja Tuzla.

 

Vezane vijesti

TUZLA