-2 C
Tuzla
02.02.2023.

Dva grada u TK dobit će novog gradonačelnika

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH više od 300 hiljada građana Bosne i Hercegovine imat će pravo glasa na prijevremenim izborima koji će biti održani 5. februara. Oni će birati gradonačelnika četiri grada i načelnike dvije općine.

U Centralnom biračkom spisku sadržano je ukupno 309.288 birača raspoređenih na 6 općina i gradova za koje se održavaju prijevremeni izbori. Na temelju ovih podataka bit će sačinjen izvod iz Centralnog biračkog spiska koji će se koristiti na biračkim mjestima na prijevremenim izborima”, kazao je Marijana Žuljević, šefica Odsjeka za izbore u CIK-u BiH.

Građani Tuzle i Srebrenika birat će novog gradonačelnika. Pravo glasa imat će više od 150 hiljada građana.

Od ukupnog broja birača upisanih u centralni birački spisak

U Tuzli glasa: 111.512 birača od kojih je 110.061 redovnih, 51 u odsustvu a 1.400 birača koji glasaju izvan BiH.

U Srebreniku glasa: 39.074 birača od kojih je 38.400 redovnih, 4 u odsustvu a 670 birača koji glasaju izvan BiH.

S obzirom na to da su prijevremeni izbori zakazani početkom decembra prošle godine, Gradske izborne komisije imaju manje vremena za realizaciju svih aktivnosti.

”Gradska izborna komisija Tuzla provodi aktivnosti u skladu sa Izbornim zakonom, podzakonsim aktima i rokovima koje utvrdi Centralna izborna komisija koji su tri puta kraći nego za provođenje ovih ostalih izbora”, istakla je za RTV Slon Asja Kravić, predsjednica GIK-a Tuzla.

Na području oba grada formirano je nekoliko mobilnih timova za osobe koje nisu u mogućnosti lično pristupiti biračkim mjestima. Međutim, to nisu jedine aktivnosti koje realizuju gradske izborne komisije. U toku je i imenovanje biračkih odbora. U tom pogledu, dok u Tuzli sve protiče u najboljem redu, Gradska izborna komisija Srebrenik ima određenih poteškoća.

I ovaj put imamo problem sa popunom biračkih odbora s tim što smo na vrijeme raspisali Javni oglas za popunu rezervnog spiska, odakle ćemo izvršiti popunu biračkih odbora tamo gdje nedostaju članovi, odnosno tamo gdje politički subjekti nisu predložili kandidate”, kazao je Rijad Joldić, predsjednik GIK-a Srebrenik.

Politički subjekti su bili u obavezi da do 11.01. dostave prijedloge kandidata za članove biračkih odbora i zamjenike biračkih odbora, što su i uradili. Birački odbori će se imenovati do 21.01. nakon čega počinje i obuka biračkih odbora”, ističe Kravić.

Kada su u pitanju biračka mjesta na kojima građani mogu glasati, iz Gradske izborne komisije Tuzla pojasnili su način na koji građani mogu provjeriti koje je njihovo biračko mjesto.

To mogu izvršiti putem telefona 065 307 394, zatim putem stranice Centralne izborne komisije gdje na tabu “Da li ste registrovani” kucate ime i prezime i matični broj, te slanjem poruke na broj telfona na 091 12 12 12 “, rekla je u izjavi za RTV Slon Asja Kravić, predsjednica GIK-a Tuzla.

Građani Tuzle na prijevremenim izborima glasat će na oko 260 biračkih mjesta, dok će u Srebreniku glasati na 67 mjesta.

POSLJEDNJE DODANO