5 C
Tuzla
30.11.2023.

Fondacija Mozaik – USAID: Otvoren put većem broju donacija hrane za ljude u potrebi

Usvajanjem dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećeg Tehničkog uputstva otklonjene su prepreke za oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a i otvoren put za početak implementacije.

Te izmjene su rezultat velike kampanje koju je Fondacija Mozaik pokrenula u saradnji s partnerskim organizacijama i uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-a s ciljem unapređenja zakonodavstva o filantropiji u Bosni i Hercegovini.

Kako navode iz USAID-a, početak implementacije nove regulative predstavlja značajan korak koji pokazuje spremnost političkih predstavnika iz cijele Bosne i Hercegovine da djeluju konstruktivno i u najboljem interesu svih građana BiH.

– Nakon što je USAID inicijativa ‘Niko gladan. Niko sam.’ prevazišla političke prepreke, sljedeći važan korak bio je dopuna Pravilnika i pratećeg Tehničkog uputstva koji će precizirati primjenu zakona. UINO se u cijelom tom procesu pokazao kao konstruktivan partner, a pomoćnik direktora u Sektoru za poreze Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Muharem Mašinović i šef Odsjeka za reviziju i kontrolu Sedin Mešinović obavili su važan posao na putu ka usvajanju jednostavnih, a izuzetno praktičnih podzakonskih akata – poručili su iz Fondacije Mozaik, koja je uz partnerske organizacije i uz podršku Vlade SAD-a inicirala veliku kampanju za unaprjeđenje pravnog filantropskog okvira u BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, ovim su postavljeni temelji da kompanije koje su i dosad pokazivale spremnost, da doniraju hranu ljudima u potrebi, sada to rade više i lakše.

Vezane vijesti

TUZLA