20 C
Tuzla
23.05.2024.

Francuski ambasador u posjeti Tuzlanskom kantonu

Tuzlanski kanton uvijek je važio za jedan od najznačajnijih u Federaciji Bosne i Hercegovine kada je u pitanju privreda, poručeno je to na sastanku premijera Tuzlanskog kantona i ambasadora Francuske u BiH, koji boravi u posjeti Tuzli.

„Kroz sve ove teme i razgovor koji smo vodili pokušali smo detektovati zapravo neke zajedničke interesne tačke odnosno tamo gdje bismo na neki način mogli uspostaviti neku vrstu saradnje između Tuzlanskog kantona i ambasade republike Francuske“ kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona

Rečeno je i da se osim na razvoju privrede, u ovoj godini planira raditi i na važnim infrastrukturnim projektima, ali i o mogućem uvođenju francuskog jezika u nastavni plan i program u školama u TK. Međutim, najbitnija tema o kojoj se govorilo je evropski put BiH.

„Dakle, na ovom sastanku mi zaista jesmo razgovarali o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i moramo istaći da Francuska podržava tu perspektivu. Podržala je dodjelu kandidatskog statusa BiH, podržava sve reforme koje trebaju ovdje da se provedu  i ohrabruje bosanskohercegovačke zvaničnike na tom putu.“ rekao je Francois Delmas, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

TUZLA