15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

FZZZ: Uskoro online registracija za dva programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju

Federalni zavod za zapošljavanje najavio je skoru online registraciju za dva od šest programa podrške zapošljavanju i samozapošljavanju koji će se provoditi tokom ove godine.

Oni koji su već ranije aplicirali znaju da ova dva programa koji se otvaraju ostaju otvorena dana za online registraciju, a realiziju se tokom čitave godine.

” Nama je zadovoljstvo dati podršku Zavodu za zapošljavanje FBiH u promociji i kreiranju održivih programa zapošljavanja koji su usmjereni na radnike, s tim da bih istaknuo u fokus mlade koji tek izlaze iz sistema obrazovanja i koji trebaju ući na tržište rada. Njima treba podrška svih nas i institucija i poslodavaca”, istakao je Adnan Delić, Federalni ministar rada i socijalne politike.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je kako zavod uoči svakog konkursa organizuje konferenciju za medije na kojoj najavljuje program. Tim povodom, Lončar je govorila o datumu kada će novi konkurs biti raspisan.

“Znate da svake godine prije puštanja poziva održimo konferenciju kako bismo informisali ljude blagovremeno. Najavljujemo da 18. marta počinjemo s pozivima. Tri dana će trajati pozivi za sufinansiranje zapošljavanja. Od 20. pa do 22. marta trajat će pozivi za sufinansiranje samozapošljavanja. Iznos sredstava po programu zapošljavanja je 33 miliona KM, a po pitanju samozapošljavanja 15 miliona. Imamo još jedan poziv koji će biti za mjeru ‘Tražim poslodavca’. Raspisat će se konkurs krajem petog ili početkom šestog mjeseca i za to smo rezervisali 10 miliona KM”, rekla je Lončar.

Ukupno, za ove i slične programe je u budžetu za 2024. godinu izdvojeno 85 miliona KM.

Vezane vijesti

TUZLA