Isprobali smo: Dva punjena patlidžana, ljetno jelo koje hladi dušu i puni stomak

Isprobali smo recept za dva punjena patlidžana koji nam je stigao od naše čitateljke, i moramo priznati, ovo jelo nas je potpuno osvojilo. Lagano, ukusno, brzo gotovo, taman za ljetne dane kada se niko ne želi zadržavati u pregrijanoj kuhinji. I nije samo stvar u sastojcima, nego u emociji kojom je recept podijeljen, u sjećanju na dragu osobu i običajima koji se s koljena na koljeno prenose s ljubavlju.

Dva punjena patlidžana nisu samo broj, to je porcija koja savršeno nahrani dvoje ili troje, a uz tanjir supe i četvero. Recept koji nam je stigao nije iz kuharice, već iz stvarnog života, i to se osjeti u svakom zalogaju.

Čitateljka koja nam je poslala recept s ljubavlju se prisjetila svoje rahmetli dainice Zinete, koja ju je u Dubrovniku naučila praviti ovo omiljeno jelo. Tada se spremala i druga, ljetnija verzija, sa jogurtom i jajima. Hrskavi patlidžani se samo preliju jogurtom sa svježim krastavcem i pospu mentom, neposredno prije serviranja. I to je sasvim dovoljno, pogotovo kada “zvizdan upekne”.

Ako i vi želite probati, evo recepta, onako kako smo ga i mi spremili.

Recept za dva punjena patlidžana:

  • Dva veća patlidžana (ili više manjih)
  • Vezica svježeg peršuna
  • Glavica bijelog luka
  • 4 do 5 kašika prezle
  • Par listića putera
  • 2 kašike ulja, jedna ide u tepsiju, druga u nadjev (najbolje maslinovo)
  • So po ukusu

Završnica:

  • 2 jaja
  • Čaša gustog jogurta
  • Prstohvat začinske soli

Priprema:

Patlidžani se operu, prepolove i izdube. Na ulju se prodinsta bijeli luk, nasjeckana sredina patlidžana, doda se peršun i prezla, sve začini i promiješa. Nadjev se puni u izdubljene patlidžane, poreda u tepsiju, pokapa puterom i peče u rerni.

U završnici možete sve preliti smjesom jogurta i jaja pa zapeći još nekoliko minuta, ili, ako želite lakšu varijantu, jednostavno ostavite da se sve prohladi i prelijete hladnim jogurtom s krastavcem i mentom.

Jednostavno, ljetno, mirisno. I ne traži puno, samo da se kuha s ljubavlju.

Ako probate, pišite nam dojmove, baš kao što je i naša čitateljka to učinila. Nama je dva punjena patlidžana postao favorit ovoga ljeta.

pročitajte i ovo