20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Izbori za Evropski parlament: Otvorena birališta u BiH

U Bosni i Hercegovini jutros su otvorena birališta na kojima hrvatski državljani u našoj zemlji mogu glasati za zastupnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske.

Sva birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su otvorena, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

–  Birači dolaze, glasaju, sve je redovno, nema nikakvih problema, nema gužvi. Glasuje se normalno, ne čeka se. Ljudi koji trebaju potvrdu, dobiju je – kazao je konzul.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na evropskim izborima te biraju 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Za 12 mjesta u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se bori 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne liste, s ukupno 300 kandidata.

Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su ranije potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrovano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati.

Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se večeras u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA