27 C
Tuzla
18.07.2024.

(Koga) briga za običaje: Uzimam ali i ostavljam (prezime)!

Ulazak u brak predstavlja veliku prekretnicu za bračne partnere. Obično to podrazumijeva selidbu, preuzimanje finansijskih obaveza, reorganizaciju načina života, a u slučaju žena i mijenjanje dokumenata koji idu uz novo prezime, što zna biti posebno stresno. U prošlosti žene na našim prostorima uzimale su muževo prezime i nikakva druga opcija nije nikome padala na pamet. Danas, svjedočimo, da sve više žena prilikom udaje uz muževo zadržava i svoje prezime, a neke, mada vrlo rijetko i ulaskom u brak zadrže svoje prezime, bez dodavanja muževog.

Vremena se mijenjaju, pa se mijenja i način razmišljanja. Nekada su žene uglavnom bile domaćice, danas su i poznate advokatice, doktorice, vlasnice firmi, novinarke, voditeljice, pjevačice…a sve to ostvarile su noseći svoje prezime, što je jedan od razloga zašto ga se teško odriču.

Emotivno (lično) vs. Praktično (racionalno)

Je li pitanje prezimena pitanje identiteta ili dokaz bezuvjetne ljubavi? Zbog čega žene prilikom udaje mijenjanju prezime? Trebaju li zadržati svoje i/ili dodati muževo? Ko ima mogućnost izbora? Koji su razlozi ZA a koji PROTIV mijenja prezimena? Trebalo mi udovoljiti svojim željama ili očekivanju okruženja? Sve su to pitanja na koje odgovore tražimo u petoj epizodi podcasta „Taboo Show“, u kojem donosimo i rezultate istraživanja u kojem su učestvovali čitatelji portala rtvslon.ba.  Sagovornica epizode je Jasmina Numanović Stjepanović, poznata tuzlanska aktivistica, poduzetnica, političarka, članica Komisije za jednakopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzla. Petu epizodu možete gledati večeras od 21:00 sat na YouTube kanalu i u programu TV Slon.

Podsjećamo, zbog programske sheme tv izdanje, nešto je kraće u odnosu na YouTube izdanje pa sve one koje o ovoj temi žele znati više, pozivamo da epizodu potraže na YouTube kanalu RTV Slon.

Ukoliko ste propustili posljednju objavljenu epizodu iz ovog serijala u kojoj smo govorili o biomedicinski potpomognutoj oplodnji možete je pogeldati na linku u produžetku teksta.

Video podcast TABOO SHOW, novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru. 

Partneri projekta su: NLB Banka Sarajevo, Lactalis BiH, Oriflame – prirodna švedska kozmetika, Frizerski salon „Dalma D&D“ Tuzla, DSO Level Tuzla i Oxint Tuzla.

Za sva vaša pitanje, dileme, reakcije, savjete, teme o kojima želite govoriti pišite nam na [email protected].

Vezane vijesti

TUZLA