31 C
Tuzla
19.07.2024.

MENGA: Koliko košta i boli?

Prema statistikama (prosječno) žene tokom života skoro 6,5 godina provedu u menstruaciji, što prema običnoj računici znači da djevojke i žene u Bosni i Hercegovini, godišnje na higijenske uloške potroše oko 200 KM. Prema podacima Svjetske banke menstrulano siromaštvo pogađa oko 500 milona djevojaka i žena širom svijeta.  Iako je menstruacija sasvim prirodan proces, nažalost, još uvijek ga prate brojne stigme i tabui.

Kako bi se razbili tabui i podigla svijest i među donositeljima odluka, na globalnom nivou 26. maj obilježava se kao Svjetski dan menstualne higijene.

Sarajevska nevladina organizacija „TPO fondacija“ godinama unazad zalaže se i provodi programe sa ciljem zagovaranja jednakih mogućnosti i prava na izbor bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Jedan takav projekat je i projekat MENGA – a glavna ideja projekat je lobiranje za smanjenje takozvanog „ružičastog poreza“. U okviru projekta aktivistice i univerzitetske istraživačice diljem BiH razgovarale su sa studenticama i o pojmu menstrualno siromaštvo. Sagovornica 16. epizode podcasta „Taboo Show“ je  univerzitetska istraživačica Ana Vujković Šakanović, doktorica znanosti.

U epizodi ekskluzivno predstavljamo rezultate prvog istraživanja provedenog na bh. univerzitetima zahvaljujući kojem je mapirano menstrulano siromaštvo.

Novu epizodu podcasta “Taboo Show” možete gledati večeras od 20:00 sati u programu TV Slon, a za sve vas koji o ovoj temi želite znati više preporučujemo da pogledate naše online izdanja koje će od 20:00 sati biti dostupno na YouTube kanalu RTV Slon. Ova epizoda ujedno je i posljednja epizoda prve sezone podcasta “Taboo Show”. Vrlo brzo startamo i sa drugom sezonom u nešto drugačijem obliku i sa nešto drugačijom dinimikom, ali, vjerujemo da će sve ono što smo vam pripremili biti jednako zanimljivo. 

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu, na linku u produžetku teksta ponovo je dostupna.

Podsjećamo, video podcast TABOO SHOW, novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru.

Vezane vijesti

TUZLA