15 C
Tuzla
01.03.2024.

Kraljević: Isplata nedostajućih sredstava za neratne invalidnine jedan od razloga rebalansa budžeta

Federalni ministar finansija Toni Kraljević  tokom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine naveo je nekoliko razloga zašto je jako bitno danas usvojiti Izmjene i dopune budžeta Federacije BiH.

Kraljević je podsjetio da su Zastupnički i Dom naroda usvojili Izmjene i dopune zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite obitelji s djecom i zaštite civilnih žrtava rata i da je jedan od razloga isplata nedostajućih sredstava za isplatu neratnih invalidnina, 67 miliona za, oktobar, novembar i decembar.

Tu je, kako je rekao i izvanredno usklađivanje penzija od 3,9 posto, što je nedostajućih 69,6 miliona KM.

– Isto tako Evropska centralna banka u nastojanjima da obuzda inflaciju povećala je EURIBOR za više od 300 posto, što je opet u direktnoj korelaciji sa našom otplatom vanjskog duga, odnosno kamatom na taj isti vanjski dug, što je nedostajućih 62,8 miliona KM – kazao je ministar Kraljević.

Naglasio je da je riječ i o, temeljem Zakona o podršci i obitelji s djecom, nedostajućih 15,6 milionaa KM za dječiji doplatak.

– To nije stavka koja će riješiti taj problem, ali recimo da je to korak u dobrom smjeru. Kada pričamo o Fondu solidarnosti, znate da je pozicija sa nabavke opreme za Službu za zajedničke i opće poslove bila ukalkulirana u prvi rebalans koji je povučen s ovog doma. Mi smo preraspodjelom transferirali sredstva u Federalnom zavodu osiguranja – istakao je ministar Kraljević.

Vlada je predložila da ovogodišnji ukupni iznos federalnog budžeta nakon rebalansa bude 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Obrazlažući razloge za hitni postupak, iz Vlade su naveli revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. godinu i revidirane projekcije indirektnih poreza, kao i mjere Evropske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost izvršavanja pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio budžeta FBiH za 2023.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeni su ključni razlozi za rebalans, a uključuju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u budžetu i Zakonu o izvršavanju budžeta, nastalih kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure prvobitnog usvajanja budžeta; usvajanja izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9, s primjenom od maja 2023.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA