20 C
Tuzla
23.05.2024.

Lendo: Civilizacijska obaveza je da rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo ističe u saopćenju za javnost da su Bosna i Hercegovina i njeni građani dio evropske porodice demokratskih, ljudskih i opće prihvaćenih vrijednosti koje su ugrađene u Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelju Evropske unije o osnovnim pravima.

 

– Uvjeren sam da samo i isključivo na tim vrijednostima možemo i moramo graditi našu budućnost, ali preduslov je suočavanje s prošlošću, priznavanje da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid i učenje iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – naglasio je.

Podsjeća da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske jučer usvojen izvještaj kojim se suprotno svim navedenim vrijednostima negira genocid u Srebrenici.

– U nosioce anticivilizacijskih vrijednosti upisali su se svi oni koji su uzeli učešće u sačinjavanju i objavljivanju tog izvještaja – navodi.

S jedne strane su, kako je naveo, oni koji se oslanjaju na pravne činjenice sa snagom sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a s druge strane nalaze se oni koji negiraju presude, koji grubo umanjuju i negiraju planirani i izvršeni genocid u Srebrenici i koji veličaju presuđene ratne zločince.

-Još jedan važan korak u afirmaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i borbe protiv negiranja i grubog umanjivanja genocida jeste i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Moralni i civilizacijski ciljevi rezolucije su dostojanstveno čuvanje sjećanja na žrtve genocida. Važno je da se okupimo i pružimo podršku naporima da rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena – naglasio je Lendo.

Kako naglašava, usvojeni izborni zakon RS u sadržaju je očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine.

– Njegov je cilj protivpravna promjena raspodjeljenih nadležnosti između države i administrativnih jedinica, suspenzija ustavnog i pravnog poretka i prouzrokovanje takvog stanja u kojem se država pokušava onemogućiti da organizuje i provede fer, slobodne i demokratske izbore. Taj i slični zakoni u konačnici imaju razorne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava i integritet izbornog procesa – navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika Lende.

Vezane vijesti

TUZLA