-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Mašinski fakultet u Tuzli dobija moderan laboratorijski kompleks

Intenziviranjem aktivnosti oko početka izgradnje prvih objekata u Kampusu Univerziteta u Tuzli ponovo je u fokusu tema vezana za adaptaciju Laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta. Prema riječima dekana fakulteta, prof. dr. Denijala Sprečića, realizacija započetog projekta iz 2019. godine konačno će dobiti finalni oblik.

-Prva faza, realizovana predanim radom nastavnika, asistenata i studenata na zapuštenom i ruiniranom objektu, uskoro dobiva nastavak izgradnjom laboratorijskih kapaciteta, što je bio jedan od strateških ciljeva mog Programa rada i razvoja fakulteta do kraja 2024. godine, ističe dekan Sprečić.

Sredstva za ovaj izuzetno značajan centar osigurana su odobrenim projektima Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, vlastitih prihoda Univerziteta u Tuzli te sredstvima iz INTERREG VI-A IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021.-2027., realizovanog uz pomoć Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.

Kao voditelj Projekta energetske obnove, kaže dekan Sprečić, ponosan je i sretan što je od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Republike Hrvatske putem CRP-a došla obavijest da je odobren projekat vezan za uspostavu centara znanja za energetsku tranziciju privrede TK.

-Time smo osigurali sredstva za daljnju energetsku obnovu Laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta u iznosu od skoro dva miliona KM, naglašava Sprečić.

Korisna površina postojećeg objekta iznosi oko 1.320 m2. U potpunosti će biti namijenjena obrazovanju novih profila inžinjerskog i naučno-istraživačkog kadra potrebnog privrednim subjektima Tuzlanskog kantona i njihovoj energetskoj tranziciji.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA