10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Ministar Šarec zahvalio za pomoć iz BiH nakon katastrofalnih poplava u Sloveniji

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec uputio je pismo ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću i uime građana Slovenije zahvalio za pomoć iz Bosne i Hercegovine nakon nedavnih katastrofalnih poplava u Sloveniji.

Šarec je naveo da je Bosna i Hercegovina brzim odgovorom na tragični događaj i značajnom pomoći dala veliki udio u mozaiku zajedničkih napora na sanaciji posljedica najobimnijih poplava u istoriji Slovenije i ublažavanju patnji građana pogođenih poplavama.

– Takav konkretan izraz solidarnosti je neprocjenjiv. Brza reakcija, poznavanje strategije spašavanja, stručni i posvećeni timovi preuzimaju najvažniju ulogu u takvim okolnostima i ključ su uspješnih intervencija. Izvanredna organizovanost, profesionalnost i nesebično djelovanje inženjerskih jedinica i rukovatelja teškom mehanizacijom bili su od velike pomoći građanima pogođenima poplavama, kako u transportu svakodnevnih potrepština do pogođenih područja, tako i u uređenju vodotokova – naveo je Šarec.

Na prijedlog Ministarstva sugurnosti BiH, putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, u humanoj misiji pomoći građanima prijateljske Slavenije učestvovali su timovi Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS sa šest bagera, kamionima i ljudstvom.

Vezane vijesti

TUZLA