18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena vidljivost

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove ima magle, pa je vidljivost mjestimično smanjena. Zbog povremenih padavina povećana je opasnost od odrona, a upozorava se i na udare vjetra. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim satima očekuje se pojačana frekvencija vozila, posebno na izlazima iz većih gradskih zona.

Zbog potreba redovnog održavanja tunela Grab, 25.Novembar i Vis, zatvorena je preticajna traka na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica. Saobraća  se voznom trakom do završetka radova.

U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu M-17 Nemila-Zenica (kod poslovne zone Pečuj), zbog čega vozila svakog dana osim nedjelje od 07 do 17 sati saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. S obzirom da je ova dionica izrazito frekventna, formiraju se duge kolone vozila u oba smjera. Za danas je najavljeno zatvaranje ulaza (skretanje) za Poslovnu zonu Pečuj u Zenici. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Pehare-Poslovna zona Pečuj-ulaz u Zenicu.

Počeli su sanacioi radovi na putnom pravcu Lašva-Kaonik (u naselju Grablje), zbog čega se na mjestu radova saobraća naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most)  saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Tarčin-Konjic, Kladanj- Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zbog deminiranja terena na putnim pravcima Brčko-Cerik (Malezijski put) i Lopare-Čelić (skretanje za Brusnicu) svakog radnog dana od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 10-minutna propuštanja.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika).  Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Jelah-Doboj, zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice od 07 do 17 sati svakog dana osim nedjelje saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-5

Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Lašva-Kaonik, u toku je sanacija škarpi i kosina kod naselja Grablje, saobraća se usporeno-jednom trakom (postavljeni semafori).

M-14

Srbljani-Bosanska Krupa, zbog sanacionih radova svaki dan osim nedjelje od 08 do 16 sati saobraća se usporeno, jednom trakom. Vozače savjetujemo da koriste alternativne pravce dok traju radovi (Cazin-Stijena-Ljusina).

M-15

Ključ-Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, zbog radova na sanaciji mosta saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16.2

Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, zbog sanacionih radova svaki dan osim nedjelje od 07 do 17 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-17

Nemila-Zenica, zbog sanacionih radova svaki dan osim nedjelje od 07 do 17 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.

Tarčin-Konjic, zbog radova na sanaciji klizišta saobraćaj je regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila. Također na ovoj dionici u toku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je saobraćaj na mjestu radova usporen.

Jablanica-Potoci, zbog sanacionih radova od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Hadžići, u toku su dodatni radovi na kružnom toku-uključenje u Hadžiće, zbog čega se saobraća usporeno.

M-17.3

Ulaz u Neum (Stolac-Neum), zbog neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18

Čevljanovići-Nišići, zbog radova na rekonstrukciji kosina i izgradnji trake za spora vozila saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.

Rača-Bijeljina, u reonu Balatuna izvode se sanacioni radovi, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Dobro Polje-Miljevina, zbog radova na rušenju tunelske cijevi vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

M-18.1

Trnovo-Grebak (dionica Delijaš-Garež), u toku je sanacija kolovoza, radnim danima od 08-16 sati saobraća se usporeno, jednom trakom.

M-19.2

Kladanj- Vlasenica (Gojsalići) izvode se radovi na sanaciji mosta, postavljeni semafori, naizmjenično propuštanje vozila.

 

REGIONALNI PUTEVI:

R-442 Hadžići-Gornja Grkarica-Krupac, zbog neophodnih radova svakog dana osim nedjelje od 07:30 do 17 sati na mjestima radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-443 Kreševo-Kiseljak, zbog radova na dionici Tomića krivina-Alagići od 07 do 17:30 sati saobraća se jednom trakom, dok je preko mosta na rijeci Ljuskavi u naselju Alagići saobraćaj obustavljen i preusmjeren na izgrađenu obilaznicu.

R-455a Živinice-Zelenika, zbog radova na dionici Bašigovci-Lukavica Donja saobraća se jednom saobraćajnom trakom od 08 do 16 sati radnim danima i subotom od 08 do 12 sati.

R-456b Priboj-Teočak, zbog sanacionih radova od 07 do 17:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-458 Lopare-Čelić (skretanje za naselje Brusnica), zbog deminerskih radova svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja (uz 10-minutno propuštanje).

R-460 Brčko-Cerik, zbog deminerskih radova od 08 do 16 sati saobraćaj se obustavlja u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 15 minuta).

R-467 Podkamensko-Olovo (u naselju Boganovići) zbog izgradnje novog mosta preko rijeke Krivaje obustavljen je saobraćaj. Vozila do 15 tona nosivosti saobraćaju  preko privremenog mosta, dok ostala vozila saobraćaju putem Ribnica-Banovići-Živinice-Kladanj-Olovo.

R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

R-470 Par Selo-Dubrave Donje, zbog radova na izgradnji trotoara uz regionalnu cestu vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

Vezane vijesti

TUZLA