Nadutost nestaje mnogo brže nego što mislite, i to bez odlaska u apoteku ili kupovine skupih preparata. Ako vam se stomak često „napuhne“ nakon obroka i imate osjećaj kao da ste progutali balon, niste jedini.
Taj neugodni pritisak zna pokvariti cijeli dan, ali rješenje je jednostavno, prirodno i lako dostupno. Dovoljna je jedna šolja toplog napitka kako bi se probava smirila, a osjećaj težine počeo povlačiti.
Zašto đumbir pomaže i kako nadutost nestaje tako brzo
Đumbir se često doživljava samo kao začin, ali on je jedan od najjačih prirodnih saveznika probave. Njegova snaga dolazi iz aktivnih jedinjenja poznatih kao gingeroli i šogaoli.
Ove supstance podstiču brže kretanje hrane kroz digestivni trakt, čime se sprječava zadržavanje sadržaja u želucu.
Kada se hrana predugo zadržava, dolazi do fermentacije i stvaranja gasova. Upravo tada nastaje osjećaj nadutosti.
Đumbir ubrzava pražnjenje želuca, smanjuje pritisak i pomaže da nadutost nestaje prirodnim putem. Brojna istraživanja su pokazala da redovna konzumacija đumbira ublažava simptome dispepsije i nelagode nakon jela.
Topli ritual koji umiruje stomak
Da bi efekat bio potpun, đumbir je najbolje konzumirati u obliku toplog napitka. Takav čaj djeluje umirujuće na sluzokožu želuca i pomaže tijelu da se opusti.
Svježi korijen đumbira potrebno je oguliti i narendati u količini veličine palca, ili koristiti kašičicu đumbira u prahu ako nemate svježi.
Prelije se s oko 2,5 decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji deset minuta kako bi se oslobodila eterična ulja. Nakon toga se procijedi, a po želji se može dodati malo limuna. Šećer je bolje izbjegavati jer može dodatno potaknuti fermentaciju.
Napitak se pije polako, u malim gutljajima. Toplina se širi stomakom, mišići se opuštaju, a pritisak počinje popuštati.
Šta još može pomoći kada je stomak osjetljiv
Iako je đumbir izuzetno efikasan, postoje i druge prirodne namirnice koje mogu pomoći kada nadutost postane učestala.
Nana svojim mentolom opušta mišiće digestivnog trakta i olakšava izlazak gasova. Kim se od davnina koristi kao pomoć probavi, a mala količina nakon obroka može spriječiti stvaranje gasova. Topla voda s limunom, posebno ujutro, podstiče rad crijeva i priprema organizam za varenje tokom dana.
Važno je i kako jedete. Sporije žvakanje, mir tokom obroka i izbjegavanje gutanja zraka mogu značajno smanjiti probleme s probavom.
Lakoća koju osjetite odmah
Nema potrebe da trpite nelagodu i skrivate otkopčane pantalone nakon obilnog obroka. Kada znate da nadutost nestaje uz pomoć jednostavnog čaja od đumbira, rješenje vam je uvijek nadohvat ruke.
Osjećaj lakoće nakon jela nije luksuz, već prirodno stanje koje vaše tijelo zaslužuje.
Već nakon sljedećeg ručka možete isprobati ovaj topli napitak i osjetiti razliku. Stomak se smiruje, energija se vraća, a svakodnevne obaveze postaju mnogo lakše.


