10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Objavljen Javni poziv za sufinansiranje smještaja i zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja u sigurnim kućama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je Javni poziv za osiguranje zaštite i zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici u sigurnim kućama. Pravo na prijavu po ovom javnom pozivu imaju sigurne kuće ili skloništa koja djeluju na području Federacije BiH i pružaju privremeni smještaj žrtvama nasilja u porodici.

– Riječ je o raspodjeli sredstava s pozicije Tekućeg transfera neprofitnim organizacijama, a u okviru provedbe Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i poziv je, dakle, namijenjen sigurnim kućama, odnosno za sufinansiranje troškova smještaja za 350 žrtava nasilja u porodici upućenih u neku od sigurnih kuća tokom ove godine. Planirani iznos za ovu godinu je 500.000 KM i on je duplo veći u odnosu na prethodnu godinu kad je za istu namjenu bilo osigurano 250.000 KM – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Kako ističu iz Ministarstva, novina u ovoj godini je postupak razmatranja prijava za dodjelu sredstava iz Javnog poziva koji će provoditi formirana komisija Ministarstva. Ova komisija će na temelju kriterija iz Javnog poziva i prateće bodovne šeme provesti postupak ocjenjivanja i bodovanja pristiglih pravnovaljanih i blagovremenih prijava, te nakon toga pripremiti i bodovnu listu.

Na osnovu ove liste će Sektor za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece pripremiti prijedlog raspodjele sredstava, a ministar odobrava konačnu raspodjelu, nakon čega slijedi uplata na račune sigurnih kuća – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a prenosi Ured vlade FBiH za odnose s javnošću.

Javni poziv će biti otvoren 15 dana od dana objave u dnevnim novinama, a dostupan je na web stranici Ministarstva (www.fmrsp.gov.ba).

Vezane vijesti

TUZLA