15 C
Tuzla
01.03.2024.

Odbojkašice počele pripreme u Zenici za nastup na EP-u

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je u utorak u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici pripreme za nastup na Europskom prvenstvu, koje se od 15. augusta do 3. septembra igra u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji.

Selektor Stevan Ljubičić, koji je prije 10-ak dana bio objavio širi spisak od 28 odbojkašica, na pripreme je pozvao samo 14 igračica, među kojima su i Edina Begić i Edina Selimović, dvije iskusne igračice koje tokom maja i juna nisu nastupile u ovogodišnjem izdanju Zlatne lige CEV-a. Naša podmlađena selekcija je u tom takmičenju upisala po dva poraza od Belgije i Švedske.

-Pauza nije bila preduga od kako smo završili posljednju utakmicu protiv Švedske, ovdje u Zenici, tako da nismo stigli ni da se poželimo jedni drugih. Ali, od prvog je dana zaista atmosfera fantastična. S nama je i Edina Begić, koja nije bila prošlu godinu i prvi dio s nama, a očekujemo Edinu Selimović da se sutra priključi i da se kompletiramo – kazao je Ljubičić, koji je najavio da će do kraja ove sedmice iskoristiti vrijeme da istestira sve igračice te da se “polako uvedu u trenažni ciklus”.

Reprezentaciji nedostaju povrijeđene Žana Dragutinović i Elena Babić, koje su stalne članice ove selekcije, a kapitenica Anđelka Radišković, koja je danas bila na prozivci, zbog zdravstvenih problema i kontrolnih pregleda zakazanih za petak, 14. jula bit će odsutna do kraja sedmice.

Ljubičić se nada najboljem te da će Radišković, koja je bila naša najbolja igračica u Zlatnoj ligi CEV-a, biti uz selekciju i na ovim pripremama, a nakon toga i na EP-u.

Početkom naredne sedmice, dodaje, moći će normalno da odrađuju sve planirane treninge. Nada se da će pripreme proteći bez problema.

-Na pripremama će biti 14 djevojaka, Nismo željeli ništa da širimo, iz razloga što je kratak period i želim da ove djevojke koje sam ja selektirao, da se kao ekipa pripremamo od prvog dana i bez nekog širenja spiska. Ja sam odabrao ono što smatram da je u ovom trenutku najbolje, a za nešto drugo, i dodatnu selekciju, samo po potrebi. Ako bude imalo potrebe za tim, tako ćemo i raditi – ističe Ljubičić.

Poznato je, dodaje, da 18. jula u Zenicu stiže selekcija Azerbejdžana, koji se isto priprema za nastup na EP-u, s kojom će odigrati tri utakmice. Detaljan plan i termine tih utakmica utvrdit će naknadno.

-Ono što je definisano jeste i gostovanje u Estoniji, pred EP. Negdje oko 10. augusta trebali bismo da odigramo još dvije utakmice u Estoniji. Tako da zasada planiramo odigrati pet prijateljskih, odnosno kontrolnih utakmica. Ima nekih naznaka da će biti još utakmica, ali još ništa nije zvanično i definitivno – kazao je Ljubičić.

Smatra da su na pravi način iskoristili nastup u Zlatnoj ligi CEV-a, u kojoj su igrali protiv Belgije, koja je prošle godine, nakon pune decenije, ispala iz Lige nacija. Drugi rival bila je Švedska, koja je nakon nastupa u grupi igrala i u finalu Zlatne lige te izgubila oba meča od Ukrajine. Šveđanke su na putu do finala dva puta porazili Belgiju, koju su dobile i na svom terenu u zadnjem meču grupne faze Zlatne lige CEV-a.

-Smatram da smo na pravi način iskoristili te utakmice i da smo, kao reprezentacija, nešto dobili. Očekujem da sada ovaj ciklus priprema i te mlade igračice krenu sa mnogo više samopouzdanja, jer su tu tremu probile u prvom dijelu, kroz Zlatnu ligu – kazao je Ljubičić.

Pripreme u Zenici odvijat će se sve do polaska u Estoniju, odakle će se naše reprezentativke zaputiti u Italiju, gdje će igrati u grupi B. Osim domaćina i aktuelnih evropskih prvakinja Italije, u našoj se grupi još nalaze i selekcije Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Švicarske.

U narednu fazu plasirat će se po četiri prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe, a četvrtfinalni mečevi igrat će se u Italiji i Belgiji. Oba polufinala i utakmice za medalje igrat će se u Belgiji. Ljubičić smatra da naša selekcija, na svom drugom i uzastopnom EP-u, može izboriti prolaz u drugu fazu. Prije dvije godine u Beogradu (Srbija), debitanski nastup smo okončali u grupnoj fazi, jer smo jedini trijumf ostvarili protiv Azerbejdžana.

-Mislim da je ova grupa po mjeri. Mi se s pravom možemo nadati da prođemo tu prvu fazu. Tu, prije svega, mislim da će se između selekcija Švicarske, Rumunije i nas treba tražiti ko će biti ta jedna selekcija koja će biti među četiri u grupi. Dajem nešto veću prednost Hrvatskoj i Bugarskoj, mada su opet i to selekcije koje su pretrpjele određene izmjene i s kojima možemo da se nosimo i ravnopravno igramo – smatra Ljubičić.

Prvi protivnik na EP-u u Italiji bit će nam Švicarska (16. augusta), zatim Bugarska (17.) i Hrvatska (18.) u Monci, dok ćemo protiv Rumunije (21.) i Italije (22.) igrati u Torinu. Grupna faza završava 24. augusta, a prvenstvo se, inače, otvara 15. augusta utakmicom naše grupe između Italije i Rumunije.

Na konačnom spisku za pripreme u Zenici za nastup na EP-u nalaze se sljedeće igračice: Milana Božić, Dragana Stevanović, (tehničar), Dajana Bošković, Nina Đukić (korektor), Anđelka Radišković, Edina Begić, Iman Isanović, Jovana Biberdžić, Ana Zekić (primač servisa), Ajla Paradžik, Maja Lasić, Edina Selimović (srednji bloker), Milica Ivković i Dora Brašnić (libero).

Vezane vijesti

TUZLA